latinica  ћирилица
03/03/2021 |  13:32 ⇒ 20:10 | Autor: SRNA

Brod: Sjećanje na stradale tokom hrvatske agresije 3. marta 1992. (FOTO/VIDEO)

Načelnik opštine Brod Zoran Vidić rekao je danas da je 3. mart podsjetnik na cijenu koju su Brođani i opština morali platiti 1992. godine, kada je Hrvatska vojska izvršila agresiju na ovu lokalnu zajednicu, da bi bili u poziciji u kojoj se danas nalaze.
Brod - sjećanje - Foto: SRNA
Brod - sjećanjeFoto: SRNA

- Na nama mlađim generacijama je da sačuvamo istinu od zaborava, da naučimo i buduće generacije šta se dešavalo 1992. godine sa ciljem da nam se takve stvari ne dešavaju u budućnosti - rekao je Vidić u mjesnoj zajednici Brodsko polje jedan, gdje je obilježeno 29 godina od agresije Hrvatske vojske na ovu lokalnu zajednicu.

Vidić je rekao novinarima da vjeruje da će uz ovakav rad Boračke organizacije i podršku lokalne samouprave, uz učešće ustanova obrazovanja, uspjeti da nauče buduće generacije šta se dešavalo, s ciljem da se događaji od prije 29 godina nikada ne ponove.

Povodom agresije Hrvatske vojske 1992. godine danas je služen parastos poginulim borcima i civilnim žrtvama rata, te položeni vijenci ispred spomen-obilježja u mjesnoj zajednici Brodsko polje jedan.

Okupljenima se obratio predsjednik Skupštine Boračke organizacije Radoslav Kokić, koji je podsjetio da je 3. mart 1992. godine datum kada je na tadašnji Bosanski Brod i BiH izvršena agresija od jedinica iz Slavonskog Broda.

Brod - služen parastos poginulim borcima i civilnim žrtvama rata (Foto: Srna)

- Trećeg marta je zauzet uži centar grada i Stanica policije. Linija odbrane uspotavljena je Stadionskom ulicom, gdje su pretežno živjeli Srbi. Ovaj datum je i najava zločina koji će se dogoditi u Sijekovcu, a od jedinica koje su ušle 3. marta. Skladište robne kuće je pretvoreno u logor i viđeniji Srbi su tamo zatvoreni - izjavio je Kokić novinarima.

Prema njegovim riječima, od 3. marta do potpunog protjerivanja Srba sa prostora opštine poginulo je 85 pripadnika tadašnjeg Teritorijalnog sastava odbrane i 33 mlada vojnika ЈNA koja su se našla na prostoru ove lokalne zajednice.

Mara Marinković je u ratu izgubila sina Dejana, kojeg je pronašla nakon 15 godina i sahranila.

- Bio je vojnik Јugoslovenske vojske, došao je na odsustvo i nije se mogao vratiti u vojsku, već se pridužio Vranjskom bataljonu. Bio je zarobljen i odveden u Slavonski Brod, ranjen u ruku, a tamo su ga ubili i po DNK analizi sam ga pronašla i sahranila nakon 15 godina. Tužno je majci uvijek i tako će i biti. Zahvalnost Boračkoj organizaciji što nas okupi i ne zaboravljaju majke poginulih - dodala je Marinkovićeva.

Predsjednik Predsjedništva opštinske Boračke organizacije Zoran Vidić rekao je da je 3. mart u istoriji Broda upisan kao dan kada su Srbi sa područja tadašnje opštine Bosanski Brod 1992. godine bili izloženi otvorenoj agresiji iz Hrvatske.

- Tog dana je iz Slavonskog Broda preko mosta u Brod prešao veliki broj dobro naoružanih hrvatskih vojnika sa teškim naoružanjem. Napad na srpsko stanovništvo počeo je na glavnom putu Brod - Derventa, odnosno u Stadionskoj ulici, kada su hrvatsko-muslimanske vojne snage zajedno sa 108. Brigadom Zbora narodne garde /ZNG/ zauzele centar grada -  izjavio je Srni Vidić.

On je podsjetio da o prelasku hrvatske vojske preko mosta u Brod postoje sačuvani video-snimci koji su uvršteni u dokumentarni film "Od stradanja do slobode Broda".

Vijence ispred spomen-obilježja položile su porodice ubijenih boraca i civilnih žrtava rata, delegacija mjesne i opštinske Boračke organizacije, Udruženja za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila iz Broda, te delegacija opštine Brod.

Prema izjavama i dokumentima kojima raspolaže Boračka organizacija Brod, 3. marta 1992. godine u Bosanskom Brodu održan je sastanak predstavnika tri naroda, odnosno političkih vođa stranaka koje su imale odbornike u lokalnoj skupštini.

Cilj sastanka bio je da se smire tenzije izazvane sprovođenjem jednostranog referenduma, a tadašnji predsjednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Bosanski Brod Mihajlo Srijemac predložio je rješenje o smirivanju napete situacije.

Po povratku kući, u 16.40 časova sa područja brodskog naselja Mahala, Srijemca su, pucajući iz vatrenog oružja, ranili pripadnici hrvatsko-muslimanske koalicije potpomognute snagama HOS-a iz Slavonskog Broda.

Preživjeli svjedoci tog vremena opisuju da je nastavljeno zastrašivanje lokalnog srpskog stanovništva fizičkim maltretiranjem, pljačkama i odvođenjem u logore.

Napad na Brod 3. marta bio je uvod za najsvirepije zločine koji su se tog mjeseca dogodili na području ove opštine.

Članovi porodica Martić i Dujanić ubijeni su 25. marta 1992. godine u Brodu, a već sutradan dogodio se pokolj u Sijekovcu.

Pripadnici Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, 26. marta 1992. godine u Sijekovcu ubili su devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 72 godine.

Tokom 1992. godine u Sijekovcu je ubijeno 46 srpskih civila, navodi se u dokumentima Boračke organizacije Brod.

Okupacija hrvatskih snaga prekinuta je 7. oktobra 1992. godine kada je general Slavko Lisica osmišljenom vojnom akcijom predvodio jedinice koje su oslobodile područje opštine Brod.