latinica  ћирилица
03/03/2021 |  13:34 | Autor: SRNA

Košarac: Ubrzati procedure uvođenja prelevmana i carinskih stopa

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac pozvao je nadležne institucije u BiH da u što kraćem roku dostave mišljenja na predloženu odluku o uvođenju prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz EU na period od dvije godine, kako bi se ova tačka mogla naći na narednoj sjednici Savjeta ministara.
Staša Košarac - Foto: RTRS
Staša KošaracFoto: RTRS

- Nadležne institucije moraju ozbiljno pristupiti ovom pitanju i u što kraćem roku dostaviti mišljenja, da bismo već na narednoj sjednici Savjeta ministara mogli razmotriti uvođenje zaštitnih mjera. Usporavanje ovog procesa u direktnoj je suprotnosti sa našim nastojanjima da zaštitimo domaće proizvođače, posebno u vrijeme pandemije, koja ugrožava njihov egzistencijalni izvor zarade - istakao je Košarac.

Prema njegovim riječima, neophodno je iskoristiti postojeće mehanizme zaštite domaće proizvodnje od nelojalne konkurencije izvana, poštujući međunarodne ugovore koje je BiH potpisala.

- Uvođenjem prelevmana i carinskih stopa na uvoz, izlazimo u susret našim poljoprivrednim proizvođačima i omogućavamo im nastavak i razvoj proizvodnje. Zbog toga ću glasati za ovu mjeru i očekujem da kolege iz Savjeta ministara postupe na isti način - poručio je on.

Košarac naglašava da se, paralelno s tim, vode konsultacije sa Evropskom komisijom o predloženim mjerama, što je obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te da je u toku usklađivanje tehničkih pojedinosti, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

- Naš cilj je da adekvatnim politikama podstičemo razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta. Uvođenje prelevmana i carinskih stopa dio je seta mjera za zaštitu i unapređenje poljoprivredne proizvodnje u Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Istovremeno, aktivno radimo na otvaranju novih tržišta za plasman domaćih proizvoda, s namjerom da tržišne viškove svedemo na minimum - zaključio je Košarac.