latinica  ћирилица
03/03/2021 |  13:40 ⇒ 13:59 | Autor: SRNA

Petričević: Samit u Beogradu - šansa za unapređenje privredne saradnje

Inicijativa predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i ideja organizovanja ekonomskog samita Srbije i BiH u Beogradu više je nego dobrodošla jer bi na jednom mjestu okupila privrednike dvije zemlje koje međusobno ostvaruju veliku trgovinsku razmjenu, rekao je Srni ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević.
Vjekoslav Petričević - Foto: RTRS
Vjekoslav PetričevićFoto: RTRS

Petričević je naglasio da je tržište Srbije veoma važno za domaću privredu, te da bi održavanje jednog velikog foruma moglo doprinijeti razmjeni iskustava i još većoj privrednoj saradnji u budućnosti.

- Takođe, ranija Vučićeva inicijativa o uspostavljanju "mini-Šengena" može da donese benefite za privredu jer bi pojednostavilo proceduru protoka robe i usluga između dvije zemlje. Ova vrsta dijaloga može da doprinese unapređenju ekonomskih veza između BiH i Srbije, a najavljeni veliki infrastrukturni projekti mogu da pospješe još bržoj konekciji, kao i široj razmjeni dobara i kapitala - istakao je Petričević.

On je istakao da je Srbija primjer države koja se dobro nosi za svim izazovima koje je donijela pandemija virusa korona, ne samo u smislu vakcinacije stanovništva, već i pozitivnim privrednim pokazateljima, pa može jednim dijelom da to iskustvo prenese i na BiH.

- Razumijevanje i saradnja na ekonomskom planu mogu donijeti samo pozitivne pomake, a najviše prostora za partnerstvo je u oblasti direktnih investicija Srbije u BiH i obrnuto, plasmanu proizvoda na tržištu Srbije, kao i formiranju slobodnih zona na granicama dvije zemlje - naglasio je Petričević.

Prema njegovim riječima, na ovaj način svi nivoi vlasti u BiH imali bi šansu za još intenzivniju saradnju sa Srbijom.

- Dobar primjer je nedavno potpisan ugovor Remontnog zavoda Orao iz Bijeljine o remontu vazduhoplovnih motora za Vojsku Srbije, te najavljen nastavak saradnje u oblasti namjenske industrije - istakao je Petričević.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče u Sarajevu da je na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH inicirao da se organizuje veliki samit BiH i Srbije na svim nivoima administrativne vlasti obje zemlje.

- To bi trebalo da bude najveći samit, samit saradnje, poverenja i da vidimo kako u budućnosti da otvorimo granice da bi ljudi mogli bolje da se osećaju - rekao je Vučić.