latinica  ћирилица
03/03/2021 |  13:42 ⇒ 13:42 | Autor: SRNA

Dobit HET-a u 2020, izuzetni rezultati u 2021.

Hidroelektrane na Trebišnjici ostvarile su u lani dobit od 120.465 KM, a od početka ove godine bilježe izuzetne poslovne rezultate, za koje se očekuje da će se nastaviti, izjavio je Srni direktor tog preduzeća Gordan Mišeljić.
HET - Foto: RTRS
HETFoto: RTRS

- Uprkos svim otežavajućim okolnostima, preduzeće je pozitivno poslovalo u prošloj godini - rekao je Mišeljić.

On je naglasio da je 2020. bila godina virusa korona, zbog čega je došlo do pada cijena struje na berzama i bilo teško posebno kada je riječ o prodaji električne energije van granica Republike Srpske, a bila je to i hidrološki izuzetno sušna godina.

Mišeljić je podsjetio da je, zbog prošlogodišnje havarije u Hidroelektrani Plat u Dubrovniku, to postrojenje tek krajem februara ponovo počelo da radi.

On je naveo da su prihodi preduzeća u prošloj godini iznosili 53.424.000 KM, dok su rashodi bili 53.304.000 KM.

Mišeljić je istakao da od početka ove godine HET ima veoma dobru proizvodnju od 295,5 gigavat-časova električne energije, prvenstveno zahvaljujući dobroj hidrološkoj situaciji, kao i pogonskoj spremnosti agregata.

- Samo u februaru je proizvedeno čak 177 gigavat-časova struje. Čak i da više ne bude kiše u ovoj godini, HET bi sa sadašnjom količinom vode u Bilećkom jezeru ostvario 80 odsto planirane proizvodnje - ukazao je Mišeljić.

On je naveo da kota Bilećkog jezera sada iznosi 398 metara, što je za oko 10 metara više od plana za ovaj period godine.

U februaru je, kako kaže, u slivu rijeke Trebišnjice palo oko 230 litara kiše po metru kvadratnom, a meteorolozi tokom marta najavljuju i do 200 litara po metru kvadratnom.

Mišeljić je izrazio očekivanje da će se dobri proizvodni rezultati nastaviti i tokom naredna dva mjeseca, te istakao da svi objekti koji su u sastavu HET-a proizvode električnu energiju.

- Zbog toga se očekuju i dobri prihodi, kao i da će biti završeni projekti tog preduzeća - rekao je Mišeljić i dodao da je HET već isplatio oko 1,5 milion KM za eksproprijaciju zemljišta za izgradnju HE Dabar.