latinica  ћирилица
03/03/2021 |  14:02 ⇒ 14:14 | Autor: SRNA

Škola iz Doboja osvojila 50.000 evra

Osnovna škola "Vuk Stefanović Karadžić" iz Doboja osvojila je projektom "Promocija fizičke aktivnosti kod djece sa posebnim potrebama" prvo mjesto i novčanu nagradu od 50.000 evra, na konkursu koji je u kategoriji "Zdravi životni stilovi" /Healthy Lifestyles/ raspisala Evropska komisija.
Novac - Foto: RTRS
NovacFoto: RTRS

Direktor škole Ljubiša Blagojević rekao je da je proglašenje pobjednika organizovano juče na onlajn godišnjoj skupštini Evropske komisije.

- Novčana sredstva biće usmjerena za uređenje inkluzivnog igrališta, opremanje mini-sale za potrebe nastave fizičkog vaspitanja učenicima sa posebnim potrebama, kao i angažovanje edukatora za osposobljavanje nastavnika u radu sa takvom djecom - rekao je Blagojević.

On je naveo da u redovnoj nastavi školu pohađa 37 učenika sa poteškoćama u razvoju, od kojih pet koristi invalidska kolica.

Blagojević je rekao da je projektom predviđeno i organizovanje sportskih takmičarskih aktivnosti za djecu sa posebnim potrebama, s ciljem motivisanja da se i druge lokalne zajednice projektno angažuju.

Prema njegovim riječima, uređenje inkluzivnog igrališta je dio aktivnosti koje ova škola planira da realizuje na poboljšanju nastavnog procesa i rada, a ujedno i uređenju školskog prostora.

Koordinatorka projekta Milena Јanković rekla je da je na konkursu učestvovalo 60 škola iz 32 zemlje, mahom članice EU.

- U januaru nam je javljeno da smo ušli u uži izbor, a nagrada je saopštena juče na godišnjoj konfernciji koju organizuje Evropska komisija, na koju smo pozvani kao učesnici i govornici - izjavila je Јankovićeva, koja je i nastavnik Engleskog jezika.

Učenik sedmog razreda Miroslav Mitrović, koji kao pomagalo koristi kolica, rekao je da će nove sprave olakšati časove fizičkog vaspitanja.