latinica  ћирилица
03/03/2021 |  14:04 ⇒ 19:02 | Autor: sputniknews.com

Astra Zeneka razmišlja o tužbi protiv BiH zbog izjave Turkovićeve

Proizvođač vakcine Astra Zeneka razmišlja da tuži Bosnu i Hercegovinu zbog izjave ministarke spoljnih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković da je ta vakcina za siromašne, da je lošijeg kvaliteta, jeftina i dostupna.
Bisera Turković (Foto: @MID_RF) - Foto: Twitter
Bisera Turković (Foto: @MID_RF)Foto: Twitter

Almir Badnjević, direktor Verlaba, izjavio je da, prema njegovim saznanjima, menadžment Astra Zeneke razmišlja o tužbi protiv BiH zbog izjave Turkovićeve.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je juče u Sarajevu donaciju od 10.000 doza Astra Zeneke za potrebe samo FBiH. 

Turkovićeva je tim povodom omalovažila donaciju i vakcine tvrdeći da one nisu odobrene za zemlje EU i da su namijenjene siromašnim zemljama.

Ona je izrazila rezervu zbog toga što se ta vakcina proizvodi i u Indiji, ali i da je, kako je rekla, ta vakcina lako dostupna na tržištu i da je i BiH mogla da je nabavi.

- Biće dobro ako izbjegnemo tužbu protiv BiH. Dobio sam informacije od menadžmenta Astra Zeneke da zbog izjava naših zvaničnika da im je vakcina namijenjena za siromašne zemlje mogu da povuku i tužbu protiv BiH - rekao je Badnjević.

Badnjević je rekao da Evropska agencija za lijekove i medicinska sredstva trenutno radi na odobravanju korišćenja ove vakcine u EU.

- Ta vakcina se u Indiji radi po licenci Astra Zeneke, tako da vjerujem da će ona vrlo brzo biti odobrena i u EU, u Velikoj Britaniji je već odobrena i u Kanadi - rekao je Badnjević, prenio je Tanjug.