latinica  ћирилица
03/03/2021 |  14:18 ⇒ 14:24 | Autor: SRNA

Za energetsku efikasnost prijedorske bolnice pet miliona KM

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić najavila je danas da će u projekat energetske efikasnosti bolnice "Doktor Mladen Stojanović" Prijedor biti uloženo blizu pet miliona KM.
Srebrenka Golić u Prijedoru - Foto: RTRS
Srebrenka Golić u PrijedoruFoto: RTRS

- Oko četiri miliona maraka koštaće energetsko opremanje centralnog bloka i milion maraka izmještanje i izgradnja nove kotlovnice - rekla je Golićeva novinarima u Prijedoru nakon sastanka sa gradonačelnikom Prijedora Daliborom Pavlovićem i ministrom komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojinom Mitrovićem.

Prema njenim riječima, početak realizacije projekta zavisi od epidemioloških mjera.

Ona je podsjetila da je Vlada Republike Srpske putem ovog ministarstva već ulagala u projekte energetske efikasnosti u Prijedoru i to u poslovnu zgradu Nacionalnog parka "Kozara" i po 550.000 KM za gimnaziju i za zgradu psihijatrije, koja se nalazi pored centralne zgrade bolnice.

Golićeva je najavila da će Vlada Republike Srpske prenijeti bez naknade na grad zemljište za razvoj nove industrijske zone u naselju Gornja Orlovača kako bi Prijedor krenuo u nove investicije.

Ona je rekla da potencijalni inostrani investitori svakodnevno dolaze gradonačelniku, jer žele da grade neke poslovne objekte i zapošljavaju.

Govoreći o auto-putu Banjaluka-Prijedor, ona je navela da je to žila kucavica privrednog i ekonomskog razvoja, da su provedene dvije javne rasprave da bi se iznašla najbolja rješenja i da je trasa povećana za kilometar i po u odnosu na prvobitno planiranu.

Ona ističe da je razlog za to smanjenje broja objekata za rušenje i sveo bi se na četiri stambena objekta, 12 pomoćnih i jedan je već srušen, od ukupno 90 na području Prijedora.

- Manja odstupanja koja ne remete dužinu auto-puta mogu se tehnički korigovati sa nosiocem izrade - rekla je Golićeva.

Ona je za ponedjeljak najavila sastanak na kojem će se razmotriti tehničko rješenje, budući da je na plan parcelacije ovog auto-puta stavljena zaštita vitalnog nacionalnog interesa.

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović izjavio je danas da je dobio dopise za trasu auto-puta u kojima se izražava negodovanje i nezadovoljstvo planom parcelacije.

- Današnje rješenje praktično je prevazišlo sve to probleme - rekao je Mitrović i dodao da je broj objekata predviđenih za uklanjanje zanemariv u odnosu na strateški projekat.

On je naglasio da će svima kojima imovina bude eksproprisana biti nadoknađena šteta, da niko neće biti oštećen i da će to biti sigurno na zadovoljstvo ljudi.

- Razgovarali smo i o željezničkom saobraćaju i povezivanju pruge Banjaluka – Prijedor i inicijativi za povezivanjem željeznice dalje sa Bihaćem i rekonstrukciji pruge od Bihaća ka Splitu, takozvane Unske pruge i na tome ćemo sigurno raditi - dodao je Mitrović.

On je najavio da će pokrenuti inicijativu da se riješe pitanja bezbjednosti saobraćaja na dva pružna prelaza u Prijedoru i najavio je otvaranje graničnog prelaza Novi Grad da se privremeno omogući teretni saobraćaj prema Hrvatskoj.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović rekao je da je od Ministarstva dobio informacije da su u najvećem dijelu riješeni problemi u vezi sa trasom auto-puta Banjaluka – Prijedor.

- Sa terena sam dobio informaciju da je ostala sporna još jedna dionica auto-puta dužine oko 100 metara, gdje je, prema navodima građana, auto-put previše blizu kuća. Dogovorili smo da je realno moguće pomjeriti taj dio, čime smatramo da će biti riješen i taj problem - dodao je Pavlović i najavio da će posjetiti građane na terenu i obrazložiti rješenje.

Gradonačelnik i ministri posjetili su prijedorsku bolnicu.