latinica  ћирилица
03/03/2021 |  14:22 ⇒ 14:25 | Autor: RTRS

Višković: Vakcinacija jedini efikasan način sprečavanja širenja virusa

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je danas u Banjaluci sa ambasadorkom Savezne Njemačke u BiH Margret Uber.
Višković-Uber - Foto: RTRS
Višković-UberFoto: RTRS

Na sastanku je razgovarano o pandemiji virusa korona, mjerama i aktivnostima koje su se preduzimale na početku epidemije s ciljem zaštite zdravlja stanovništva, kao i o trenutnim aktivnostima koje se provode po pitanju obezbjeđivanja vakcine protiv kovida 19, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Sagovornici su istakli da je vakcinacija, u momentu kada se cijeli svijet suočava sa pandemijom virusa korona, jedini efikasan način sprečavanja širenja virusa, naglasivši da se mnoge zemlje suočavaju i nastoje prevazići probleme koji su trenutno prisutni po pitanju nabavke vakcine protiv virusa korona.

Višković je istakao da je Republika Srpska, od prvog registrovanog slučaja virusa korona, uspjela da svakom građaninu obezbijedi kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, kao i opremu za zdravstveni sektor, i da sada, nakon godinu, požrtvovano radi da građanima Srpske obezbijedi vakcinu u cilju zaštite zdravlja stanovništva.

On je istakao da je u Republici Srpskoj započela vakcinacija zdravstvenih radnika i prioritetnih grupa prema planu vakcinacije, izvršivši nadu da će ugovorene količine od 800.000 doza vakcine protiv kovida 19 biti isporučene.

Višković i Ubererova razgovarali su i o štetnim posljedicama virusa korona na stanje u privredi, ističući da mjere zatvaranja koje su u Republici Srpskoj bile na početku pandemije, a koje su i dalje prisutne u Njemačkoj, ostavljaju negativne posljedice na funkcionisanje privredne aktivnosti, posebno u oblasti malog i srednjeg preduzetništva.

Višković je zahvalio se ambasadorki Njemačke na donaciji zaštitne medicinske opreme Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Na sastanku je istaknut značaj dobre i korisne saradnje sa njemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju - GIZ, koja sa određenim agencijama i ministarstvima u Republici Srpskoj provodi i realizuje projekte u različitim oblastima, navedeno je u saopštenju.