latinica  ћирилица
03/03/2021 |  15:27 | Autor: SRNA

Slovenci donirali devet kamiona drvne građe Petrinji

Udruženje slovenačkih drvoprerađivača Sloles doniralo je veliku količinu rezane drvne građe za obnovu krovišta u zemljotresom pogođenoj Petrinji, a devet kamiona sa 300 kubika drveta krenulo je danas prema Baniji.
Petrinja - Foto: RTRS
PetrinjaFoto: RTRS

Primopredaji ove humanitarne pomoći na stovarištu kod Novog Mesta prisustvovali su hrvatski ambasador u Sloveniji Boris Grigić, slovenački ministar poljoprivrede i šumarstva Јože Podgoršek i predstavnici Slolesa.

Grigić je istakao značaj pomoći Slovenije, koja je među prvim državama reagovala nakon potresa na Baniji, posebno ukazujući na važnost jačanja državne saradnje, dobrosusjedskih odnosa i rješavanja nekih još otvorenih pitanja.

Slovenački ministar poljoprivrede Podgoršek rekao je da se i ovom prilikom pokazalo da su susjedi uvijek oni koji prvi priskaču u pomoć, prenose hrvatski mediji.

Slovenija je bila među prvim državama koje su reagovale i poslale pomoć pogođenima od potresa na Baniji krajem prošle godine.

Razoran zemljotres pogodio je 29. decembra Hrvatsku, a najviše su stradali Petrinja, Glina i Sisak.

U zemljotresu jačine 6,3 stepena Rihterove skale poginulo je sedmoro ljudi, među kojima i dvanaestogodišnja djevojčica, mnogo ljudi je povrijeđeno, a materijalna šteta je ogromna. Ovaj potres osjetio se u regionu.

Od tada se u Hrvatskoj registruju manji zemljotresi.