latinica  ћирилица
03/03/2021 |  16:48 | Autor: SRNA

Selaković: Snažno suzbiti ambicije na stvaranju "velike Albanije"

Beograd očekuje snažno i nedvosmisleno djelovanje partnera na suzbijanju ambicije vlasti u Prištini i Tirani o stvaranju "velike Albanije", izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković u obraćanju Odboru za EU njemačkog Bundestaga.
Nikola Selaković -
Nikola Selaković

Selaković je upozorio da zabrinjavaju sve brojnije aktivnosti koje sinhronizovano i otvoreno sprovode vlasti u Prištini i Tirani na realizaciji ove ideje.

- To je prijetnja ne samo za Srbiju, već i za stabilnost čitavog regiona. Neophodno je da svi zajedno shvatimo ozbiljnost i dugoročnost prijetnje kojoj je naš region izložen od promotera projekta "velike Albanije" - rekao je Selaković, koji je započeo zvaničnu posjetu Berlinu.

On je istakao da Srbija, čiji je spoljnopolitički prioritet punopravno članstvo u EU, ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom pod okriljem Unije, ali da je problem u ovom procesu nedostatak povjerenja.

Selaković je rekao da rezultat dijaloga sa Prištinom treba da bude kompromisno, održivo rješenje, prihvatljivo za obje strane i u interesu svih - i Srba i Albanaca.

On je naveo da će Srbija insistirati da Priština ispuni svoje obaveze i da se formira Zajednica srpskih opština, jer to znači bolji i bezbjedniji život za Srbe na prostoru Kosmeta, kao i da će nastoji da očuva i svoje pravoslavno kulturno nasljeđe, koje je od nemjerljivog značaja za cijelo hrišćanstvo.

Selaković je ukazao da je pitanje Kosova i Metohije tema od najvećeg značaja, ne samo za Srbiju, već i za očuvanje mira i stabilnosti cijelog regiona, prenio je RTS.

On je dodao da je punopravno članstvo u EU jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta i strateški cilj svih vlada Srbije u proteklih 20 godina, uključujući i aktuelnu.

- Naš stav je jasan - želimo punopravno članstvo u Uniji i potrebna nam je vaša pomoć kako bismo okončali i ubrzali proces pristupanja - naglasio je Selaković.