latinica  ћирилица
03/03/2021 |  16:51 ⇒ 19:10 | Autor: RTRS

Kulinarske edukacije za osobe sa Daunovim sindromom

Daun sindrom centar Banjaluka u saradnji sa Centrom za očuvanje tradicije i saradnje iz Moskve pokreće kulinarske edukacije za osobe sa Daunovim sindromom.
Daun sindrom - Foto: RTRS
Daun sindromFoto: RTRS

Edukacije i kulinarsko osposobljavanje držaće kulinarski ekspert Centra za očuvanje i tradiciju i člana Sibirske gildije kuvara iz Moskve, šef kuvara Sergej Rahmanin, saopšteno je iz Daun sindrom centra.

On će edukovati osobe sa Daunovim sindromom iz Daun sindrom centra Banjaluka, pokazivati i pričati o tradiciji pečenja palačinaka u Rusiji, govoriće o crvenim palačinkama, ribi, kavijaru, gljivama i drugim tradicionalnim jelima ruske kuhinje.

Napraviće palačinke i serviraće ih na ruski način.

Kuvari iz DSC BL će na toj radionici predstaviti običaje iz Republike Srpske vezane za Vaskršnji post i prezentovaće način spravljanja "heljdopite" po tradicionalnim recepturama.

Kuvari iz DSC BL u Moskvi su osvojili 1. mjesto na Međunarodnom gastronomskom festivalu "Moskva 2021". Prvi put od postojanja ovog festivala pojavile su se osobe sa smetnjama u razvoju, tj. šest kuvara iz DSC - navode iz Centra.

Daun sindrom centar i Zoran Јelić dobili su priznanja od Vlade Grada Moskva za sprovođenje socijalne rehabilitacije i integrisanja osoba sa Daun sindromom.

Za svu organizaciju i učešće DSC BL na Međunarodnom festivalu zaslužni su iz Predstavništva Republike Srpskeu Moskvi, a najviše savjetnik šefa Predstavništva Blinova Ala Alekseevna koja je posredovala na saradnji DSC BL i Daunsajd Ap, najveće fondacije u Rusiji za DS osobe.

Ovo su nesvakidašnji događaji za osobe sa DS i njihove porodice, kojima se omogućava osobama sa DS da iskažu potencijal, time ojačaju samopuzdanje koje im je potrebno u borbi protiv stigme i diskriminacije i njihovog nastojanj da se uključuju u sve društvene sfere društva kao njihovi ravnopravni članovi

Na onlajn edukativnim kuvarskim radionicam biće prisutni studenti rusisti sa banjalučkog Univerziteta.