latinica  ћирилица
03/03/2021 |  17:16 ⇒ 17:18 | Autor: SRNA

Zapad se i dalje drži Čerčilove "Gvozdene zavjese"

Pogled Zapada na Rusiju i dalje se pretežno drži govora Vinstona Čerčila "Gvozdena zavjesa", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Dmitrij Peskov - Foto: Beta/AP
Dmitrij PeskovFoto: Beta/AP

Prema njegovim riječima, čuveni Čerčilov govor od 5. marta 1946. godine predstavljao je važnu prekretnicu i to "nikada ne treba zaboraviti".

Peskov je rekao da je taj govor, zajedno sa člankom "Long telegram" američkog diplomate DŽordža Kenana za magazin "Forin afers" 1947. godine, oblikovao stavove mnogih zapadnih zemalja prema Sovjetskom Savezu i Rusiji.

- Veliki dio ove perspektive ostao je nepromijenjen i, u mnogim aspektima, nažalost, čak je dorađen konfrontacijskim prizvukom. Stoga to svakako moramo imati na umu - istakao je Peskov, prenio je TASS.

On je istakao da su mehanizmi konfrontacije, poput NATO, nastavili da postoje.

- Oni funkcionišu i oni su i dalje tu. Oni su stvoreni za ozbiljna neprijateljstva, a ne za miroljubivu saradnju. Ove institucije nastavljaju da rade protiv nas, primoravajući nas da budemo u pripravnosti i preduzimamo sve neophodne mjere da zaštitimo našu zemlju - istakao je Peskov.

Tadašnji britanski premijer i lider parlamentarne opozicije Vinston Čerčil održao je govor 5. marta 1946. godine na koledžu Vestminster, u gradu Fulton, u američkoj državi Mizuri, u kojem je iznio ideju o stvaranju angloameričkog saveza koji će se suprotstaviti međunarodnom komunističkom pokretu na čelu sa sovjetskom Rusijom.

Smatra se da je taj govor označio početak hladnog rata, podsjeća TASS.