latinica  ћирилица
03/03/2021 |  18:10 ⇒ 20:12 | Autor: SRNA

Srpska zainteresovana za filmska ostvarenja koja se bave zločinima nad Srbima (VIDEO)

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas u Banjaluci sa rediteljem Lordanom Zafranovićem o budućem filmskom projektu "Djeca Kozare", koji će biti rađen prema scenariju Arsena Diklića.
Dodik sa Zafranovićem - Foto: SRNA
Dodik sa ZafranovićemFoto: SRNA

Na sastanku je iskazana spremnost institucija Republike Srpske da učestvuju u realizacija projekata zasnovanih na činjenicama koje su se dešavale u NDH, jer sa sobom nose snažnu poruku ne samo današnjim generacijama, već i svim budućim, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Dodik je ukazao na značaj snimanja filmova čija je tematika stradanje srpskog naroda za vrijeme NDH, posebno nedužne djece, ističući da je uvjeren da svaki takav film pedstavlja još jedno od emotivnih suočavanja sa prošlošću i tragičnim sudbinama nevinih ljudi.

On je naglasio da je Republici Srpskoj od velikog značaja da učestvuje u realizaciji takvih filmskih ostvarenja, jer je to jedan od njenih nacionalnih interesa.

Sastanku su prisustvovali i Njegovo preosveštenstvo episkop pakračko-slavonski Јovan, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić i ambasador BiH u Hrvatskoj Aleksandar Vranješ.

U Banjaluci je danas predstavljen filmski projekat "Djeca Kozare", koji Zafranović planira da snimi. Reditelj je rekao da je ovaj film za njega svetinja i nužnost koju mora da napravi.

Zafranović je naveo da je to priča o djevočici koja prolazi pakao, te da će sve ideologije koje se pojavljuju na ovim prostorima u vezi sa ovom tematikom biti minorne u odnosu na snagu filma.