latinica  ћирилица
03/03/2021 |  18:20 ⇒ 19:50 | Autor: RTRS

Hoće li Republički štab uvesti dodatne mjere? (VIDEO)

Ponovo raste broj inficiranih virusom korona! U Srpskoj je oboljelo još 310 osoba, od 922 testiranih, a sedam preminulo. Јoš jedna potrvda da je epidemiološka situacija znatno pogoršana. To je i konstatovano na sastanku premijera Radovana Viškovića i predstavnika nadležnih institucija. Najavljena je mogućnost uvođenja dodatnih mjera.
Konferencija za novinare - Foto: Facebook
Konferencija za novinareFoto: Facebook

Banjaluka je ponovo najveće žarište virusa korona - 88 novozaraženih registrovano je u posljednjem izvještaju o epidemiološkoj situaciji.

Zabrinjava podatak da je u odnosu na prethodni period, rast broja novozaraženih, u najvećem gradu Srpske, 100 odstotan.

Novi talas i sve češća hospitalizacija mlađih, razlog su za zabrinutost zaposlenih u UKC-u Srpske. Nastavi li se ovakav trend, moglo bi da bude ugroženo liječenje pacijenata koji boluju od drugih bolesti.

- I oni pacijenti koje vratimo na kućno liječenje za par dana opet dolaze kod nas. Zajednički stav radnika UKC-a je da se stanovnici ne pridržavaju mjere i prenosim apel da se nose maske u zatvorenom prostoru, da se ne nastavi trend povećanja pacijenata na bolničkom liječenju - istakao je Vlado Đajić, direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske.

I upravo je nepoštovanje mjera, poput obaveznog nošenja maske u zatvorenom prostoru, držanja propisane distance, privatnih okupljanja do deset osoba, kažu nadležni, dovelo do pogoršanja epidemiološke sitiuacije. Zbog toga postoji mogućnost da postojeće mjere budu modifikovane.

Јedna od mjera, mogla bi, ponovo, da bude organiizacija rada od kuće. Prije svega, tamo gdje u procesu rada učestvuje veći broj zaposlenih.

- Na Republičkom štabu će se razgovarati o maksimalnom broju gostiju u ugostiteljskim objektima bez obzira na broj kvadrata, kao i eventualnoj proslavi 8. marta - napomenuo je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Zabrinut zbog pogoršanja epidemiološke situacije komandant štaba Radovan Višković, načelnicima i gradonačelnicima uputio je pismo, zbog, kako je naveo Šeranić, pojedinih lokalnih štabova koji su izgubili svoju funkciju.

Na sastanku u Vladi, izražena je zabrinutost da bi rast broja zaraženih mogao ugroziti vakcinaciju.

Između ostalog i zbog toga što bi ponovo u funkciju trebalo da budu stavljene ambulante za respiratorne infekcije, koje su sada u službi imunizacije.