latinica  ћирилица
03/03/2021 |  19:08 ⇒ 20:54 | Autor: SRNA

Pod jakom policijskom pratnjom Elez odvezen u Tužilaštvo

Darko Elez, koji je večeras izručen BiH iz Srbije, odvezen je pod jakom policijskom pratnjom sa sarajevskog Aerodroma u Tužilaštvo BiH.
Darko Elez - Foto: SRNA
Darko ElezFoto: SRNA

Duško Tomić, Elezov advokat, rekao je ranije Srni da će njegov klijent po izručenju biti saslušan u Tužilaštvu u prisustvu svog branioca.

On je naveo da bi sutra u popodnevnim časovima Elez trebalo da se izjasni o krivici.

Sud BiH je na svojoj stranici objavio da je ročište Darku Elezu u 9.00 časova u predmetu za organizovani kriminal.

Elez je uz velike mjere obezbjeđenja i veliki broj policajaca koji su bili raspoređeni na Aerodromu Sarajevo i duž međuentitetske linije oko 18.30 časova helikopterom sletio na Aerodrom Sarajevo.

Na Aerodrom su sletjela dva helikoptera MUP-a Srbije.

Elez je bio u ekstradicionom pritvoru od hapšenja u decembru u Beogradu, gdje živi i radi duži niz godina, nakon što je u Srbiji izdržao kaznu od devet godina zatvora, na koju je bio osuđen kao organizator kriminalne grupe koja je 2009. na teritoriji Srbije i BiH trgovala drogom, vršila iznude i činila druga krivična djela.

Tužilaštvo BiH saopštilo je ranije, nakon hapšenja Eleza u Beogradu, da traži njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao "Lutka", kao i radi istrage koju zajedno sprovodi sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i sa partnerskim institucijama regiona.

Ta istraga se odnosi na teška krivična djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena metodama mafijaških likvidacija 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih djela na štetu oštećenih lica sa područja Istočnog Sarajeva i BiH.