latinica  ћирилица
03/03/2021 |  19:16 ⇒ 20:16 | Autor: RTRS

Auto-put Banjaluka - Prijedor žila kucavica razvoja regije (VIDEO)

Auto-put Banjaluka - Prijedor i brza cesta prema granici sa Hrvatskom biće, zaključeno je na sastanku ministarke za prostorno uređenje i građevinarstvo Srpske, ministra kominikacija i transporta u Savjetu ministara i gradonačelnika Prijedora.
Srebrenka Golić, Dalibor Pavlović i Vojin Mitrović - Foto: SRNA
Srebrenka Golić, Dalibor Pavlović i Vojin MitrovićFoto: SRNA

Zbog gradnje auto-puta Banjaluka - Prijedor, od ukupno 90 objekata predviđenih za rušenje na području grada, na području Kozarca biće srušena četiri stambena i 12 pomoćnih objekata.

- U narednom periodu ću otići na lice mjesta i razgovarati sa građanima koji su kandidovali to kao problem i obrazložiti im način rješavanja tog problema - rekao je Dalibor Pavlović, gradonačelnik Prijedora.

Slijedi sastanak o tehničkim rješenjima, jer je na plan parcelacije ovog autoputa stavljena zaštita vitalnog nacionalnog interesa.

- Svi ljudi kojima bude ekspropriisano, da li zemljište ili objekti koji budu rušeni, biće adekvatno nadoknađena njihova šteta, tako da u svakom slučaju niko neće biti oštećen. Izgradnja autoputa Banjaluka – Prijedor doprinijeće bezbjednosti saobraćaj na putevima što je i na kraju cilj da smanjimo i broj nesreća i žrtava u okviru odvijanja samog saobraćaja - naveo je Vojin Mitrović, ministar komunikacija i transporta BiH.

Za projekat energetske efikasnosti prijedorske bolnice "Dr Mladen Stojanović" biće izdvojeno oko pet miliona maraka.

Ministarka Srebrenka Golić, istakla je da je u okviru projekata energetske efikasnosti do sada izdvojeno po 550 hiljada maraka za prijedorsku gimnaziju i zgradu psihijatrije.

- Mogu obećati kada završimo ovo da ćemo krenuti u postupak realizacije i opremanja gradske bolnice, centralnog bloka jer to građanima Prijedora i korisnicima tih usluga, zaista mnogo znači - istakla je Golićeva.

Zbog potencijalnih investitora, na sastanku je razgovarano i o izgradnji industrijske zone u naselju Gornja Orlovača.

Neophodno je promjeniti namjenu poljoprivrednog u gradsko građevinsko zemljište, kako bi bili stvoreni uslovi za nove poslovne objekte i radna mjesta.