latinica  ћирилица
03/03/2021 |  19:17 ⇒ 19:46 | Autor: RTRS

Vučić: Podržavamo napore Lajčaka da se do rješenja dođe bez ultimatuma (VIDEO)

U Beogradu je održan sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak (Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ bg) -
Aleksandar Vučić i Miroslav Lajčak (Foto: TANJUG/ RADE PRELIC/ bg)

Nakon sastanka Vučić je istakao da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna za nastavak dijaloga u svakom trenutku, kad god bude pozvana u Brisel.

Srbija, kaže, podržava napore i namjere Lajčaka da se politikom kompromisa dođe do rješenja bez ultimatuma i nametanih rješenja.

- Srbija u dobroj vjeri učestvuje u razgovorima i pregovorima u želji da postoji razumijevanje za njene državne i nacionalne interese, a ne samo interese Albanaca.Nikome sve, a svakome dovoljno - ističe Vučić.

On je naglasio da je Srbija sve obaveze ispunila i da će insistirati na potpunom sprovođenju sporazuma iz Brisela, što znači formiranje Zajednice srpskih opština /ZSO/ i svega onoga što nije ispunjeno, a trebalo je još od 2013. godine.

Vučić je rekao da se Albanci varaju ako misle da će im Vašington omogućiti brzo rješenje i ako misle da će "nečija batina da im stvori državu, jer to je račun bez krčmara".

- Ako misle da je moguće da će neko uzeti čekić i udariti Srbiju u glavu, i reći nam da moramo da priznamo Kosovo - to se neće desiti - kategoričan je Vučić.

Lajčak je rekao je da je dijalog ključan za obje strane. 

- Dijalog je ključan za obje strane na evropskom putu. Članice EU očekuju da obje strane implementiraju sve dogovoreno u posljednjih deset godina - rekao je Lajčak.

On je istakao da je ovakvu poruku prethodno prenio prištinskim zvaničnicima.

Što se tiče odnosa EU i SAD, Lajčak je rekao da se vraćaju bliskoj saradnji, te da planira zajednički dolazak sa američkim zvaničnikom Metju Palmerom, koji sada nije mogao da dođe zbog pandemije.

- Nakon moje posjete Prištini, mogu da kažem da postoji uvjerenje da je dijalog od ključnog značaja. Drago mi je da je Vučić iskazao volju da dođe u Brisel kad god bude trebalo - rekao je Lajčak.