latinica  ћирилица
03/03/2021 |  19:18 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Pokušaj otimanja šuma Republici Srpskoj (VIDEO)

Dio Kluba Bošnjaka iz Vijeća naroda pokušava da ospori vlasništvo Republike Srpske nad šumama na njenoj teritoriji. Ustavnom sudu BiH poslali su apelaciju, kojom traže utvrđivanje ustavnosti Zakona o šumama Republike Srpske.
Šume Srpske - Foto: RTRS
Šume SrpskeFoto: RTRS

Stručnjaci za ustavno pravo i predstavnici političkih partija tvrde da je riječ o još jednoj zloupotrebi Vijeća naroda. Poručuju da su besmisleni pokušaji Bošnjaka da Srpskoj oduzmu vlasništvo nad šumama, vodom i poljoprivrednim zemljištem.

- Sedmorica članova Kluba Bošnjaka, potpisnika Apelacije Ustavnom sudu BiH upućene 26. februara, ponovo zloupotrebljavaju institut Vijeća naroda Republike Srpske i zato treba razmisliti o sužavanju nadležnosti ovoga tijela - kaže Igor Žunić iz SNSD.

Ukazuje da su bošnjački delegati iz Republike Srpske zaobišli njene pravosudne institucije i direktno od Ustavnog suda BiH zatražili izjašnjenje o vlasništvu nad šumama Srpske.

- Svi mi znamo da Vijeće naroda nije ni dejtonska ni ustavna kategorija i da se pretvorilo u produženu ruku visokog predstavnika i pretvorila u nešto čime se krše i zakon i ustav - naveo je Žunić.

Da Ustavom BiH uopšte nije određeno kome pripadaju javna dobra, i da Ustavni sud BiH ne može odlučivati o vlasništvu Republike Srpske naglašava profesor ustavnog prava Radomir Lukić. Šta je čije u BiH najlakše je, kaže, vidjeti i iz načina finansiranja zajedničkih organa.

- Јer je Ustavom predviđeno da ga svojim doprinosima finansiraju entiteti, a to ne može da znači ništa drugo nego da BiH ne raspolaže bilo kakvim drugim izvornim sredstvima - napominje Lukić.

U resornom Ministarstvu smatraju da je ova bošnjačka apelacija pokušaj otimanja šuma Republike Srpske i sastavni dio procesa, kojim su joj pokušali otuđiti i poljoprivredno zemljište.

- Podsjećamo, BiH po Aneksu 4. Dejtonskog sporazuma (Ustavu BiH) nema imovinu, nego ona pripada entitetima, osim ako su se u određenom slučaju o tome usaglasili entiteti, o čemu ovdje nema riječi. Takođe, iz odredaba Ustava Republike Srpske, jasno proizlazi da Srpska ima nadležnost za donošenje Zakona o šumama i ima nadležnost da reguliše sva pitanja koja su od značaja za šume i šumsko zemljište, kao dobro od opšteg interesa, pa i pitanje svojine na šumskom zemljištu - navode u Ministarstvu poljoprivrede, šumarsta i vodoprivrede Republike Srpske.

Potpisnici Apelacije samo kratko poručuju da ne žele ništa komentarisati, dok Ustavni sud BiH ne donese odluku.

- Čekaćemo odluku Ustavnog suda, kakva god bude po našoj apelaciji mi ćemo je prihvatiti. Ako prihvate dobro i jest, ako ne prihvate opet dobro i jest - rekao je Alija Tabaković, delegat u Klubu Bošnjaka Vijeća naroda Republike Srpske .

A, kakva bi odluka Ustavnog suda BiH o šumama Srpske mogla biti, naslućuje se iz prethodnih zaključaka ove institucije.
Јoš 2012. po apelaciji Sulejmana Tihića, Ustavni sud BiH je zaključio da, kako je napisano, Republika Srpska nema nadležnost da utvrdi vlasništvo nad javnim dobrima na svojoj teritoriji.

Na ovu odluku sudija Zlatko Knežević izdvojio je svoje mišljenje, timačenjem - ako je imovina u distriktu Brčko vlasništvo distrikta, isti princip važi i u i entitetima.

Uprkos tome, uslijedila je odluka koja Srpskoj osporava Zakon o poljoprivrednom zemljištu, potom i preispitivanje prava da gradi hidrocentrale na Drini.

Pofesor Lukić sve ove odluke naziva neustavnim i tvrdi da ne postoji način da Srpska ostane bez voda, šuma, zemljišta.

- Postoji bojazan da to "de jure" bude tako, međutim te odluke neće imati ko da sprovede "de fakto" jer BiH nema tu vlast - smatra Lukić.

Najnovijim nipodaštavanjem Republike Srpske i njenih institucija navodnom zaštitom vitalnog interesa Bošnjaka zapanjeni su i u SDS-u i ostalim partijama.