latinica  ћирилица
03/03/2021 |  21:47 ⇒ 21:47 | Autor: SRNA

Bajden: Ukidanje obaveznog nošenja maski - neandertalsko razmišljanje

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je da su odluke o ukidanju obaveznog nošenja maski, što su učinili guverneri Teksasa i Misisipija, jednake "razmišljanju neandertalaca" imajući u vidu da je sve više mrtvih zbog virusa korona.
Džozef Bajden - Foto: AP
Džozef BajdenFoto: AP

Na pitanje da li ima poruku za Teksas i Misisipi, Bajden je u izjavi novinarima ocijenio da je to velika greška.

- Nadam se da su do sada svi shvatili da su te maske bitne - rekao je Bajden.

On je istakao da sve šira vakcinacija predstavlja veliki iskorak u suzbijanju pandemije, ali je od suštinskog značaja ostati na oprezu kada se radi o nošenju maski, pranju ruku i držanja socijalne distance.

- Posljednje što nam sada treba je razmišljanje neandertalaca, u smislu sada je sve fino, skinite maske, zaboravite sve. To je i dalje važno - rekao je Bajden.

Bajden je podsjetio da je u SAD od posljedica infekcije do sada umrlo 511.000 ljudi, te da će biti potrebno vrijeme da se svi vakcinišu.

U SAD na dnevnoj bazi je oko 50.000 zaraženih, iako je do sada raspodijeljeno oko 100 miliona doza vakcina, a vakcinisano više od 50 miliona ljudi.

- Od ključne je važnosti da slijedimo nauku - perite ruke vrućom vodom i to radite često. Nosite maske i držite distancu. Јa znam da to ljudi znaju, volio bih kada bi to znali i neki naši izabrani zvaničnici - rekao je Bajden.