latinica  ћирилица
04/03/2021 |  08:03 ⇒ 09:11 | Autor: SRNA

Zaplijenjene krivotvorene vakcine, razbijena mreža krijumčara (FOTO)

Vlasti Јužnoafričke Republike zaplijenile su nekoliko stotina ampula krivotvorenih vakcina protiv kovida 19, nakon što je Interpol ranije izdao upozorenje da bi vakcine mogle da budu meta kriminalnih mreža.
Zaplijenjene krivotvorene vakcine (Foto: interpol.int) -
Zaplijenjene krivotvorene vakcine (Foto: interpol.int)

Oko 400 ampula, odnosno oko 2.400 doza, sa krivotvorenom vakcinom pronađeno je u skladištu u gradu Germiston u južnoafričkoj pokrajini Hauteng, gdje su službenici policije pronašli o količinu krivitvorenih zaštitnih maski i uhapsili troje državljana Kine i jednog državljanina Zambije.

Policija u Kini uspješno je identifikovala mrežu koja prodaje krivotvorene vakcine protiv kovida 19 i izvršila raciju u prostorijama za proizvodnju, tokom koje je uhapšeno oko 80 lica i zaplijenjeno više od 3.000 lažnih vakcina, saopšteno je na internet stranici Interpola.

Istragu je podržao i omogućio Interpolov Program za ilegalnu robu i globalno zdravlje.

Zaplijenjene krivotvorene vakcine (Foto: interpol.int)

Hapšenja su uslijedila nekoliko sedmica nakon što je Interpol izdao "narandžasto upozorenje", u kojem se službe za sprovođenje zakona upozoravaju da se pripreme za aktivnosti organizovanih kriminalnih grupa u vezi sa vakcinama, kako fizički tako i putem interneta.

Upozorenje sadrži detalje i fotografije pravih vakcina i odobrenih metoda isporuke, koje su omogućile farmaceutske kompanije radi identifikacije krivotvrorenih pakovanja.

Generalni sekretar Interpola Јirgen Štok pozdravio je rezultate akcije, ali je naglasio da se radi samo o "vrhu ledenog brijega" kada je riječ o kriminalu povezanom sa vakcinom protiv kovida 19.

- Nakon našeg upozorenja da će kriminalci da se ustreme na distribuciju vakcina protiv kovida 19, Interpol nastavlja da pruža punu podršku državnim vlastima koje rade na zaštiti zdravlja i bezbjednosti svojih građana - rekao je Štok.

Zaplijenjene krivotvorene vakcine (Foto: interpol.int)

Prema riječima Štoka, izvršena hapšenja naglašavaju jedinstvenu ulogu Interpola u spajanju ključnih igrača iz javnog i privatnog sektora u zaštiti javne bezbjednosti.

Iz Interpola je saopšteno da se istraga nastavlja, te da organizacija dobija dodatne izvještaje o distribuciji krivitvorene vakcine i pokušaje da se kriminalne akcije usmjere ka zdravstvenim ustanovama.

Interpol ponovo upozorava javnost da za sada nije odobrena internet prodaja nijedne vakcine protiv kovida 19 koja je u zvaničnoj upotrebi.