latinica  ћирилица
04/03/2021 |  08:55 ⇒ 14:04 | Autor: SRNA

Nije dozvoljeno postavljanje nadzornih kamera u blizini Memorijalnog centra "Potočari"

Policijski službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH nisu dozvolili postavljanje stacionarnih nadzornih kamera na javnoj površini u blizini Memorijalnog centra u Potočarima iako se na tom mjestu svake godine uoči 11. jula iz bezbjednosnih razloga postavlja privremeni video-nadzor, piše Glas Srpske.
Memorijalni centar u Potočarima, Srebrenica (Foto: ikipedia/Michael Büker) -
Memorijalni centar u Potočarima, Srebrenica (Foto: ikipedia/Michael Büker)

Opština Srebrenica u junu prošle godine potpisala je ugovor sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske da se u okviru projekta "Bezbjedan grad" na području ove lokalne zajednice postave kamere za video-nadzor po uzoru na više od 40 opština i gradova u Srpskoj.

Međutim, kada su nedavno došli radnici da postave kamere na stub pored saobraćajnice koja prolazi pored Memorijalnog centra u Potočarima, službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH im to nisu dozvolili.

Poslije toga je načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove opštine Srebrenica Bojan Јosipović uputio zahtjev direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsadu Viliću od koga je tražio da dostavi saglasnost za postavljanje nadzorne kamere.

- Obavještavam vas da Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH kao institucija nadležna za obezbjeđenje Memorijalnog centra nije saglasna da se kamere postave. Potrebno je da obustavite postavljanje nadzornih kamera na lokacijama koje obuhvataju Memorijalni centar - naveo je Vilić u odgovoru.

Јosipović je istakao da nije bio u obavezi da traži saglasnost od Vilića zato što se stub na koji je trebalo da bude postavljena nadzorna kamera nalazi na javnoj površini u vlasništvu opštine Srebrenica, a ne na području Memorijalnog centra.

- Uprkos tome, uputili smo zahtjev za dostavljanje saglasnosti zato što su to od nas tražili iz preduzeća čiji radnici postavljaju kamere, ali i zato što smo smatrali da su policijski službenici Direkcije na svoju ruku zabranili radnicima da postave kameru - pojasnio je Јosipović.

Јosipović je potvrdio da u Vilićevom odgovoru nema obrazloženja zašto ne daje saglasnost. On kaže da ne vidi opravdan razlog za takav Vilićev postupak.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić smatra da iz političkog Sarajeva kome, kako kaže, pripada i Vilić, koriste svaku moguću priliku da od Srebrenice prave "slučaj".