latinica  ћирилица
04/03/2021 |  09:33 | Autor: SRNA

Crna Gora: Zaražen svaki treći nastavnik, mijenjaju ih studenti

U Podgorici je od početka školske godine svaki treći nastavnik bio zaražen, zbog čega uprave škola angažuju studente i apsolvente koji drže časove i mijenjaju prosvjetne radnike, saopštila je vršilac dužnosti predsjednika Sindikata prosvjete Slavka Bošković.

Ona je ocijenila da je možda bolje preći na onlajn nastavu, nego da se prosvjetni radnici razbolijevaju.

- Nastavnici su prihvatanjem modela neposredne nastave, odnosno vraćanja u klupe, prihvatili znatno veće opterećenje, jer moraju jedan čas da predaju dva puta, s obzirom na to da su odjeljenja podijeljena u dvije grupe po 15 đaka - navela je Boškovićeva za podgorički Dan.

Prema njenim riječima, u većim gradovima i školama oni duplo rade, a Sindikatu prethodnih dana stižu informacije da je sve veći broj nastavnika bolestan.

- Kad bi se to preračunalo, imamo podatke da je svaki treći nastavnik na nivou Podgorice od 1. oktobra i početka školske godine bio bolestan - navela je Boškovićeva.

Ona je rekla da je trenutno više oboljelih nego u prvom polugodištu kada je bila onlajn nastava.

- Imamo situaciju da su u Osnovnoj školi `Sutjeska` u Podgorici tri od četiri nastavnika matematike zaražena, zbog čega apsolventi sa Prirodno-matematičkog fakulteta drže nastavu. U drugoj školi imamo situaciju da učiteljica kada završi sa svojim odjeljenjem, ide u drugu školu gdje mijenja koleginicu koja je trenutno odsutna jer je zaražena virusom korona - navela je Bošković.

Ona je dodala da stanje u velikim školama nimalo nije jednostavno, i da će se vjerovatno infekcija među kolegama nastaviti.

- Ništa se nije popravilo ni kada je u pitanju obezbjeđivanje lične zaštitne opreme za prosvjetne radnike. Učitelji i prosvjetari kupuju maske i opremu od svog novca - rekla je Boškovićeva.