latinica  ћирилица
04/03/2021 |  10:03 ⇒ 11:00 | Autor: RTRS

Ročište Elezu poslijepodne, čeka se prijedlog Tužilaštva

Ročište o određivanju pritvora Darku Elezu biće održano danas u poslijepodnevnim časovima, navodi Avaz.
Darko Elez - Foto: RTRS
Darko ElezFoto: RTRS

Iako je Sud BiH sinoć nakon izručenja Eleza zakazao ročište na kojem se trebalo raspravljati o jednomjesečnom pritvoru, jutros je, deset minuta prije 09.00 časova, ovaj termin uklonjen sa stranice rasporeda suđenja.

Kako je pojašnjeno za Avaz iz Tužilaštva BiH, očigledno je riječ o nesporazumu, jer postupajući tužilac, koji ima zakonski rok od 24 sata, još nije predao prijedlog za određivanje pritvora izručenom Elezu.

Prema informacijama Avaza, prijedlog će biti upućen tek iza 12.00 nakon čega bi Sud trebalo da zakaže novi termin ročišta.

Duško Tomić, advokat Darka Eleza, rekao je da ni on nije obaviješten kada bi moglo da bude održano ročište, te da mu je tužilac Tužilaštva BiH u ovom predmetu Dubravko Čampara rekao da nije čak napisao ni prijedlog i obrazloženje za određivanje pritvora.

On je istakao da ima informacije da će Tužilaštvo BiH Elezu suditi u predmetu "Lutka", ali da to prema bilateralnom sporazumu BiH i Srbije od 2015. godine nije moguće.

- Ukoliko budu tražili da mu se sudi u BiH za predmet "Lutka", od međunarodnih instanci ću tražiti da se vrati u Srbiju - rekao je Čampara.

Tomić je demantovao informacije medija da je Elezu juče pozlilo na aerodromu u Beogradu.

Elez je sinoć izručen BiH iz Srbije, gdje je uhapšen u decembru prošle godine.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Gordana Tadić podsjetila je da je protiv Eleza podignuta optužnica i da je riječ o predmetu koji se odnosi na organizovani kriminal, te da spada u veoma značajnu regionalnu saradnja sa Srbijom.

BiH je tražila izručenje Eleza radi vođenja krivičnog postupka i suđenja pred ovdašnjim sudom zbog krivičnog djela organizovanog kriminala.

Tužilaštvo BiH je nakon hapšenja Eleza u Beogradu tražilo njegovo izručenje na osnovu potvrđene optužnice u predmetu poznatom kao "Lutka", kao i radi istrage koju zajedno sprovodi sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i sa partnerskim institucijama regiona.

Ta istraga odnosi se na teška krivična djela počinjena na području Istočnog Sarajeva i BiH, među kojima su ubistva počinjena metodama mafijaških likvidacija 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaja ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznuda, zastrašivanja i drugih krivičnih djela na štetu oštećenih lica sa područja Istočnog Sarajeva i BiH.

Avaz/SRNA