latinica  ћирилица
04/03/2021 |  10:44 ⇒ 10:51 | Autor: RTRS

Perspektivan kadar: Stručnjaci za ljudske resurse sve traženiji

Sektor za upravljanje ljudskim resursima nije samo moderan naziv za kadrovsku službu, već čitava "mašinerija" koja vodi računa o svakom zaposlenom i pokušava da u firmu dovede najbolje od najboljih. To bi, u najkraćem, bio opis prilično širokog spektra poslova u sektoru bez kojeg se moderno poslovanje više ne može zamisliti, kaže Јelena Krivokuća iz Sektora za upravljanje ljudskim resursima kompanije Prointer ITSS.
Јelena Krivokuća (foto:Prointer) -
Јelena Krivokuća (foto:Prointer)

Krivokuća ističe da su oni, koji se tim poslom bave rekli da su poslodavci u proteklih nekoliko godina shvatili da je upravo ljudski resurs od presudnog značaja i da od odabira kadrova, njihovog najboljeg pozicioniranja, zadovoljstva i saradnje sa kolegama zavisi i uspjeh kompanije.

- Baviti se tim poslom, odnosno ljudima, vrlo je specifično, zahtjevno i interesantno zanimanje. Mi startujemo čim se pojavi potreba za zapošljavanjem. Počinjemo od komunikacije sa rukovodiocima o tome kakva je pozicija, opis posla, kvalifikacije i koje se kompetencije traže. Zatim krećemo u istraživanje, obavljamo razgovore, koristimo psihološke testove, različite testne zadatke i sužavamo krug do izbora finalnih kandidata. Dosta je to posla i dosta odgovornosti - kaže Krivokuća.

Postavljanjem pravog čovjeka na pravo mjesto posao se ne završava, naprotiv. Kaže da svakog zaposlenog treba "pratiti", procijeniti kako se uklapa, čime je zadovoljan, a čime nije i da li u njegovom angažmanu treba nešto mijenjati.

Ističe da Sektor ljudskih resursa je i neka vrsta poveznice među svim sektorima i tu su i kad neki problem u komunikaciji treba "ispeglati".

Krivokuća je kažu u Prointeru tu, od prvog radnog dana dočeka svakog novog radnika, ali navode da ni ta uloga nije nimalo jednostavna.

- Tu sam da ga upoznam sa kompanijom, sa uslovima rada, da ga predstavim kolegama, kao neka vrsta domaćina. Logično je da ljudi prvog radnog dana dolaze i pomalo nervozni, sa svim svojim očekivanjima i strahovima i zaista im je potrebno da imaju nekoga ko će malo opustiti atmosferu i biti im pri ruci - objašnjava Јelena.

Kažu da je Јeleni Krivokuća sigurno od pomoći i to što je psiholog, a na svojim master studijama bavi se upravo organizacionom psihologijom, ali se u sektoru za upravljanje ljudskim resursima dobro snalaze i druge struke.

- Traženi su i ekonomisti, HR menadžeri i neka druga zanimanja koja podrazumijevaju menadžerska znanja i vještine, kao i konceptualne kompetencije, kažu u agenciji za zapošljavanje Spektar. Napominju da je sve više konkursa i zahtjeva prema agenciji za obezbjeđivanjem saradnika za ljudske resurse što govori o tome da su i firme iz našeg neposrednog okruženja sve zainteresovanije za konstruktivna rješenja u upravljanju ovim procesima - navode iz ove kompanije.

Moderno poslovanje postalo je sve izazovnije i neizvjesnije, bez obzira u kojoj se branši radi. Zato upravljanje ljudskim resursima nikada nije imalo toliku važnost za uspjeh organizacije kao u današnje vrijeme, kaže Miroslav Vukajlović, direktor agencije Spektar.

Ipak, kod njih je, kaže, i dalje prisutan i onaj pomalo tradicionalni pristup ljudskim resursima u kojoj se ta oblast prepoznaje uglavnom kao kadrovska služba u kojoj su dominantni poslovi potraga za radnicima kad se ukaže potreba, priprema oglasa, ugovaranja rada, vođenje šihtarice, obračun plata, evidencije o godišnjim odmorima i bolovanjima.

- Drugi, savremeniji pristup je traganje za kadrovima koji će pripremati poslovne strategije i organizacione ciljeve, mjeriti učinak, osmisliti i primjenjivati sistem nagrađivanja. Sve to govori da se polako prepoznaje veza između rješavanja organizacionih problema i upravljanja ljudskim resursima - smatra Vukajlović i napominje da će kreativna rješenja u oblasti ljudskih resursa privući i zadržati bolju radnu snagu u odnosu na konkurenciju.

To se, kaže, već dogodilo kod onih biznisa koji su razvili proaktivniji i fleksibilniji pristup toj oblasti i ozbiljno obratili pažnju na čovjeka.