latinica  ћирилица
04/03/2021 |  11:31 ⇒ 12:35 | Autor: SRNA

Zločini nad Srbima opet bez kazne; Oslobađajuća presuda za Trnovo

Sud BiH prvestepeno je danas oslobodio Edhema Godinjaka, Medarisa Šarića i Mirka Bunozu optužbi da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području Trnova od maja 1992. do jula 1993. godine.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Oni su oslobođeni optužbi da susvjesno i voljno učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim ciljem višestrukog lišenja života civila srpske nacionalnosti u selima na području Trnova, saopšteno je iz Suda BiH.

Optužnica ih je teretila su, kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme rata i oružanog sukoba, planirali, naredili, pomagali u planiranju, pripremanju ubistava i ubijanju, namjernom nanošenju snažnog fizičkog i duševnog bola i patnje, te protivzakonitom zatvaranju civila.

Oni su bili optuženi da su svjesno, sa zajedničkim ciljem, učestvovali u protivpravnom hapšenju i zatvaranju u zatvoreničkim objektima formiranim na području opštine Trnovo i paljenju imovine, te ubistvima i nečovječnom postupanju prema zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske.

Godinjak je, prema optužnici, ratne zločine počinio, u svojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti Trnovo, člana Ratnog predsjedništva Skupštine opštine Trnovo i načelnika Štaba Teritorijalne odbrane Trnovo, Šarić u svojstvu komandanta Štaba Teritorijalne odbrane Trnovo, a Bunoza u svojstvu komandanta jedinica hrvatske vojske.