latinica  ћирилица
04/03/2021 |  12:19 ⇒ 12:19 | Autor: SRNA

Iguman Sava: Glavni preduslov - jednako poštovanje prava i sloboda

Iguman manastira Visoki Dečani Sava Јanjić ocijenio je danas da je dijalog Beograda i Prištine važan radi normalizacije života na Kosovu i Metohiji i u regionu, te ukazao da je glavni preduslov za dijalog jednako poštovanje prava i sloboda za sve na Kosmetu, a to nije slučaj.
Iguman Sava Јanjić (Foto: Sputnjik) -
Iguman Sava Јanjić (Foto: Sputnjik)

Јanjić je rekao da je od vitalnog značaja nastavak dijaloga u dobroj volji da se unaprijedi život ljudi, zaštiti ugrožena srpska baština na Kosovu i Metohiji, zaustavi iseljavanje mladih i popravi ekonomska situacija.

- Ali, dijalog u kojem Srbija treba da pod pritiskom ispunjava želje druge strane je apsurdan - napisao je Јanjić na svom Tviter nalogu.

On je ocijenio da bi sveobuhvatni sporazum, koji bi ugrozio suštinski opstanak Srba i Srpske pravoslavne crkve, doveo do brisanja srpske istorije, te da bi bio otvoreni primjer političkog diktata, koji bi prije ili kasnije doveo do konflikta koji bi ugrozio cijeli region i samu EU.

- Uloga SAD u procesu dijaloga je veoma važna, posebno ukoliko se podrži traženje balansiranog rešenja, poštovanje ljudskih i vjerskih prava, naročito zaštite svetinja SPC, rješenja koje će unaprediti cio region, ali i u aktivnoj ulozi u procesu implementacije svega dogovorenog - ukazao je Јanjić.

On je naveo da je potpuno saglasan sa stavom da su ishitrena i nametnuta rješenja neprihvatljiva, te ukazao da je suštinski neprimjenjivo i nepravedno ishitreno ili nametnuto rješenje koje jednostrano privileguje jednu, a oštećuje drugu stranu.

- Insistiranje na promjeni granica protivno rezoluciji 1244 UN, kao preduslova za dogovor, jeste otvoreni poziv za dalji konflikt u cijelom regionu - upozorio je Јanjić.