latinica  ћирилица
04/03/2021 |  12:59 ⇒ 14:27 | Autor: RTRS

Inspektori na terenu širom Srpske, izrečene kazne od 79.000 KM

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, Inspektorat Republike Srpske nastavlja sa pojačanim nadzorom poštovanja preventivnih mjera zaštite u zajednici i radnim sredinama.
Inspekcijska kontrola - Foto: RTRS
Inspekcijska kontrolaFoto: RTRS

U okviru akcije koja je izvršena sinoć na području cijele Republike Srpske, zbog kršenja mjera propisanih Zaključkom Republičkog štaba za vanredne situacije Republike Srpske, izrečene su kazne u iznosu od 79.000 KM, saopšteno je iz Inspektorata.

Navodi se da je izvršeno 457 kontrola u ugostiteljskim i trgovačkim objektima, od čega su u 66 slučajeva utvrđene nepravilnosti.

Sa republičkim inspektorima, kontrole su vršili i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u dijelu svojih nadležnosti.

Utvrđene nepravilnosti odnosile su se na propuste u organizaciji radnog prostora, kršenje radnog vremena, broj lica koja mogu boraviti istovremeno u objektu i korišćenje lične zaštitne opreme, navodi se u saopštenju.

Iz Inspektorata podsjećaju da su poslovni subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost dužni da uslove za obavljanje djelatnosti prilagode mjerama propisanim od strane Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za sprečavanje pojave i širenja kovida 19 na radnom mjestu.

U skladu sa nadležnostima datim Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, nadležni inspekcijski organi su ovlašćeni da nalažu pravnim licima i preduzetnicima u oblasti trgovine, ugostiteljstva i pružanja drugih usluga sprovođenje vanrednih mjera dezinfekcije, obezbjeđivanje lične zaštitne opreme, obezbjeđivanje zaštitnih mjera fizičke distance i sprečavanje okupljanja u većim grupama, odnosno preduzimanje drugih vanrednih mjera čiji je cilj sprečavanje ili suzbijanje zaraznih bolesti, napominju iz Inspektorata.

Iz Inspektorata podsjećaju da je Zaključkom Republičkog štaba definisano da su građani obavezni da u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku (prekrivena usta, nos i brada), da se pridržavaju zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra, te da se pridržavaju uputstava Institut za javno zdravstvo za korišćenje lične zaštitne opreme.

Nadzor nad sprovođenjem mjera u dijelu koji se odnosi na korišćenje lične zaštitne opreme i pridržavanja zaštitnih mjera fizičke distance na javnim površinama vrši Ministarstvo unutrašnjih poslova, koje je i ovlašćeni organ za pokretanje prekršajnog postupka.

Iz Inspektorata poručuju da inspekcija i u narednom periodu nastavlja sa pojačanim kontrolama na terenu.

- Pojedinci koji svojim neodgovornim ponašanjem budu ugrožavali zdravlje stanovništva snosiće posljedice u skladu sa zakonom. Nepovoljna epidemiološka situacija i dalje nam nameće obavezu da se dosljedno pridržavamo svih propisanih mjera. Naša kolektivna odgovornost trenutno je najbolja zaštita od širenja virusa, te pozivamo građane i privredne subjekte da prevenciju stave na prvo mjesto i da na svom primjeru pokažu odgovornost u ponašanju - navodi se u saopštenju.