latinica  ћирилица
04/03/2021 |  14:40 | Autor: SRNA

Lazić: Sud BiH politički i sud nepravde

Predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić smatra da oslobađajuća presuda Suda BiH optuženima za zločine počinjene nad srpskim civilima na području Trnova potvrđuje da je to politički, a ne sud pravde i pravičnosti.
Veljko Lazić - Foto: SRNA
Veljko LazićFoto: SRNA

- Za porodice poginulih iz Republike Srpske ova presuda Suda BiH je krajnje neprihvatljiva i ponižavajuća, jer pokazuje bezbroj puta do sada da je to politički i sud nepravde, a ne sud pravde i istine - rekao je Lazić Srni.

On ističe da je Sud BiH u svom radu naslijedio praksu Haškog tribunala jer sudi po dvostrukim aršinima po kojima su jedino Srbi zločinci, dok su Bošnjaci i Hrvati bili žrtve u proteklom ratu u BiH.

- Mislimo da bi predstavnici iz Republike Srpske u zajedničkim institucijama i institucijama pravosuđa na nivou BiH zbog ovakvog odnosa pravosuđa BiH prema srpskim žrtvama rata trebalo da preispitaju svoj dalji rad i učešće u tim institucijama - zaključio je Lazić.

Sud BiH oslobodio je danas prvostepeno po svim tačkama optužnice Edhema Godinjaka, Medarisa Šarića i Mirka Bunozu za zločine počinjene nad srpskim civilima na području Trnova.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Godinjak, Šarić i Bunoza učestvovali su u udruženom zločinačkom poduhvatu sa zajedničkim ciljem višestrukog lišenja života civila srpske nacionalnosti u selima na području opštine Trnovo.

Optužnica ih tereti i za protivpravno hapšenje i zatvaranje u objektima formiranim na području Trnova, paljenje imovine, te ubistva i nečovječno postupanje prema zarobljenim pripadnicima Vojske Republike Srpske.