latinica  ћирилица
04/03/2021 |  14:45 ⇒ 14:53 | Autor: RTRS

Uprkos pandemiji Eko toplane uspješno završile poslovnu godinu

Uprkos problemima sa pandemijom korona virusa, Eko toplane Banjaluka uspješno su završile prethodnu poslovnu godinu. U trećoj godini poslovanja, kao i u prve dvije godine, Eko toplane su ostvarile pozitivan finansijski rezultat, a ostvarena neto dobit u 2020. godini iznosi 523.437 KM.
Eko toplane -
Eko toplane

- I u uslovima pandemije obezbjeđena je puna stabilnost i likvidnost poslovanja, a ukupne finansijske obaveze smanjene su za preko 1,3 miliona KM čime je zaduženost smanjena za 45%. Ukupni prihodi ostvareni u 2020. godini su 21.150.157 KM i veći su za 2,3 odsto u odnosu na 2019. godinu. U decembru prošle godine, po prvi put, osnivačima je isplaćena dividenda iz dobiti u iznosu 200.000 KM - saopšteno je iz Eko toplana.

Negativan efekat izazvan pandemijom korona virusa na poslovni rezultat Eko toplana u 2020. godini bio je oko 1,2 miliona konvertibilnih maraka.

-  S obzirom na to da je tokom marta i aprila bilo potrebno obezbijediti zagrijavanje karantinskih objekata za smještaj zaraženih, te da se radilo o objektima koji imaju staru stolariju ili fasadu, a neki od objekata su namijenjeni za održavanje sportskih događaja (sportska dvorana), režimi grijanja za sve korisnike su morali biti iznad standardnih, i u tom periodu Eko toplane su imale značajno veću potrošnju energenta. Osim navedenog, a s obzirom na to da je veliki broj objekata (škole, fakulteti, studentski domovi, javne institucije, poslovni prostori, stambeni prostori koji se iznajmljuju...) bio zatvoren, te da kod njih na mjerilima za potrošnju toplotne energije nije zabilježena potrošnja, u tom periodu prihodi su bili značajno manji - ističu iz Eko toplana.

U saopštenju se naglašava da su Eko toplane kao društveno odgovorna kompanija, ali i sami zaposleni u Eko toplanama, kroz učešće u određenim humanitarnim akcijama tokom prethodne godine, u granicama mogućnosti, pomogli su onima koji su pandemijom korona virusa bili najviše pogođeni.

- Ipak, bez obzira na sve probleme koje je pandemija izazvala, a u vezi sa likvidnosti, organizacijom lanca snabdijevanja, kao i samom proizvodnjom i isporukom toplotne energije, uz maksimalne napore menadžmenta i svih zaposlenih, bez finansijske pomoći javnih institucija, obezbijeđeno je uredno funkcionisanje sistema daljinskog grijanja i u vanrednim okolnostima, poštujući sve propisane mjere i preporuke nadležnih institucija, u skladu sa kojima se i dalje postupa. Kako bi sistem daljinskog grijanja funkcionisao i tokom pandemije, te bio obezbijeđen kontinuitet uspješnog poslovanja preduzet je cijeli set aktivnosti. Prije svega, postignuti su dogovori sa dobavljačima i bankama u vezi sa određenim rokovima plaćanja. Osim toga, pokrenut je cijeli niz projetaka koji su obezbijedili oko milion konvertibilnih maraka ušteda u poslovanju, prije svega kroz značajno smanjenje troškova lanca snabdijevanja, smanjenje gubitaka na distributivnoj mreži, ali i još nekih drugih projekata - naglašava se u saopštenju.

Takođe, i pored negativnog efekta pandemije korona virusa, nije bilo otpuštanja radnika niti smanjenja plata zaposlenima.

- Plate zaposlenima, pripadajući doprinosi, kao i svi porezi i ostale obaveze prema državi, redovno su isplaćivani i tokom pandemije kao i tokom prethodne dvije godine poslovanja - istakli su iz Eko toplana.

Ostvareni poslovni rezultati u 2020. godini još jednom pokazuju da su Eko toplane funkcionalno, samoodrživo i profitabilno preduzeće koje može da obavlja povjerenu komunalnu djelatnost, te da su stvorene sve pretpostavke za stabilno i uspješno poslovanje i u narednom periodu.