latinica  ћирилица
04/03/2021 |  14:48 | Autor: TANЈUG

Svjetska premijera filma "Kelti" na Berlinaleu

Film "Kelti" Milice Tomović imaće danas svjetsku premijeru na prestižnom 71. Berlinskom filmskom festivalu, u zvaničnom programu - Panorama, objavio je Filmski centar Srbije.
Berlinale (foto:twitter) -
Berlinale (foto:twitter)

Zbog specifične situacije usljed pandemije, čuvena filmska smotra Berlinale ove godine se održava u dva dijela - prvi segment je počeo 1. marta i trajaće do sutra u vidu onlajn projekcije filmova i dodjela nagrada.

U drugom dijelu prikazivanje novih ostvarenja za javnost biće moguća, prema sadašnjem planu direkcije Berlinskog festivala, tek od 9. do 20. juna, od čega će neke od projekcija biti na otvorenom.

Rediteljski prvenac autorke Milice Tomović na polju dugometražnog igranog filma sadrži sljedeći sinopsis: Beograd, 1993. godine, Srbija je u ratu, ljudi pate zbog sankcija i inflacije, ali se svi trude da pomognu koliko mogu.

Majka Marijana drži porodicu na okupu, dok njen suprug živne samo u prisustvu ćerkice Minje koja mu uljepšava tmurnu svakodnevnicu.

Pijano veče puno duvanskog dima, koketiranja i alkohola uzima svoj danak tokom proslave rođendana njihove ćerke.

Film "Kelti" nudi intiman i iskren uvid u život jedne porodice u kojoj se sudaraju politički identiteti i zapleteni odnosi koji uzrokuju sukobe.

- Film "Kelti" je porodična drama sa elementima komedije, pisana sa željom da se stvori zabavan, lud, nostalgičan i emotivan film za koji će publika poželjeti da se nikada ne završi. To je film o nestanku jedne zemlje i gubitku identiteta koji su prikazani kroz tri različite generacije unutar jedne porodice i njihove svakodnevne rutine, a tokom priprema rođendanske zabave za najmlađu kćerku - rekla je autorka.

Scenario je napisala sama režiserka, a glumačku ekipu čine Dubravka Kovjanić, Nikola Rakočević, Milica Grujičić, Јelena Đokić, Slaven Došlo, Nada Šargin, Јovana Gavrilović, Olga Odanović, Јovan Belobrković.

Film je nastao u produkciji kompanije EED Productions iz Beograda, dok je koproducent kuća Film Danas, uz podršku Filmskog centra Srbije.

U autorskoj ekipi su i direktor fotografije Dalibor Tonković, montažerka Јelena Maksimović , scenografkinja Marija Mitrić i kostimografkinja Maja Mirković.

Rediteljka Tomović je režirala segment "Diplomiranje" u sklopu poznatog omnibusa Oktobar (2011), kao i neke od epizoda popularne televizijske serije "Јutro će promeniti sve" (2018).

Bila je zapažena sa kratkim igranim filmom "Tranzicija" (2016), koji je prikazan na festivalima u Torontu, Lokarnu, Kotbusu i na Kipru.

Taj film je krunisan glavnim nagradama u svojoj kategoriji na Martovskom festivalu, Festivalu autorskog filma i Sarajevskom filmskom festivalu, kao i na festivalu NDU u Libanu.