latinica  ћирилица
04/03/2021 |  15:21 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Za realizaciju projekata na području Banjaluke planirano 50 miliona KM (VIDEO)

Vlada Republike Srpske u 2021. godini izdvojiće više od 50 miliona maraka za projekte koji će biti realizovani u Banjaluci.
Višković i Stanivuković sastanak - Foto: RTRS
Višković i Stanivuković sastanakFoto: RTRS

U sektor zdravstva do 2027. godine planirano je ulaganje 364 miliona maraka. Ovo je najavio predsjednik Vlade Radovan Višković nakon sastanka sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem. Višković je naglasio da će Vlada nastaviti sufinansirati i finansirati projekte u svim lokalnim zajednicama, bez obzira ko u njima čini vlast.

Samo u ovoj godini, posredstvom javnih preduzeća i Budžeta Republike, Vlada će za projekte obezbijediti više od 50 miliona maraka. Za izgradnju trafostanice, porsredstvom Elektroprenosa biće obezbijeđeno 15 miliona. 12 miliona namijenjeno je sektor obrazovanja.

- Oko tri miliona evra za uređenje korita Vrbasa i zaštitu od poplava, 1,5 milion kroz Puteve, a kroz Željeznice ćemo uraditi pružni prelaz u Zalužanima za šta se izdvaja 300 hiljada maraka - naveo je Višković.

Vlada i gradska uprava, po principu pola-pola finansiraće izgradnju dvorane u naselju Lauš, čija vrijednost je 1,7 miliona maraka. Strateški projekat, kaže Stanivuković, biće izgradnja spomen obilježja poginulim borcima na platou između Palate Republike i zgrade gradske uprave.

- Grad rješava zemljište i imovinsko-pravne odnose, radi se projektna dokumentacija. Uvjeren sam da ćemo što prije, ovo strateško pitanje, na koje se dugo čeka, ili već naredne godine to riješiti - rekao je Stanivuković.

Neizostavna tema bila je inicijativa Stanivukovića da svi učenici imaju besplatne udžbenike. Ove godine, uvjerava, u gradskom budžetu, ima od 50 do 100 odsto sredstava za finansiranje ove inicijative, ali je u tom poslu tražio i učešće republičkog budžeta.

- Predložio sam više modaliteta, da grad obezbijedi 70 odsto, a da resorno ministarstvo podrži sa 30 odsto. Vlada je odlučna da to ne može dobiti samo Banjaluka - dodao je Stanivuković.

- Vlada ne može sufinansirati samo djecu i roditelje u Banjaluci ,a da to ne radi u drugim lokalnim zajednicama. Kada se steknu uslovi i sredstva budemo imali u budžetu to ćemo realizovati u svim lokalnim zajednicama - odgovorio je Višković.

Razgovarano je o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i konstatovano da je u Banjaluci, kao najvećem žarištu virusa korona, potrebno uvtrditi uzroke pogoršanja situacija i što hitnije raditi na sanaciji stanja.