latinica  ћирилица
04/03/2021 |  16:16 ⇒ 16:24 | Autor: SRNA

Višković: U ŽRS uspješno okončati restrukturisanje i zbrinuti višak radnika

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je Vlada na putu da uspješno okonča proces restrukturisanja preduzeća Željeznice Republike Srpske /ŽRS/ i zbrine višak radnika.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

Višković je rekao novinarima u Banjaluci da se procedure u vezi sa ovim poslom, koji se realizuje sa Svjetskom bankom, odvijaju prema planu i u skladu sa rokovima.

- Do okončanja tog procesa treba da zbrinemo oko 70 radnika koji se pojavljuju kao neki višak. Vidjećemo da li ćemo to rješavati prirodnim odlivom, penzionisanjem ili ćemo vršiti prekvalifikaciju radnika. Ali nikoga od njih nećemo ostaviti na ulici. Na dobrom smo putu da taj proces uspješno okončamo - poručio je Višković.

On je rekao da ŽRS od početka restrukturisanja više nemaju gubitak, te da se postojeći i akumulirani dug od oko 96 miliona KM odnosi na gubitak iz prethodnog perioda.

- U poodmakloj smo fazi restrukturisanja i kao Vlada smo se izjasnili da će ta firma u narednom periodu funkcionisati kao holding tri odvojena preduzeća. Ta preduzeća će obavljati svoju djelatnost odvojeno, ali će imati jednu upravu, odnosno biće pod jednim krovom - rekao je Višković