latinica  ћирилица
04/03/2021 |  16:20 ⇒ 18:53 | Autor: SRNA

Lučić-Satler: U martu aktivnosti na izmjenama Zakona o ombudsmanu

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić rekao je danas tokom sastanka sa šefom Delegacije EU u BiH Јohanom Satlerom da će ministarstvo kojim rukovodi tokom marta preduzeti aktivnosti na pokretanju procedure za usvajanje izmjena Zakona o Ombudsmanu za ljudska prava.
Miloš Lučić  i Јohan Satler - Foto: SRNA
Miloš Lučić i Јohan SatlerFoto: SRNA

Lučić je istakao da je u toku formiranje interresorne radne grupe, a da Ministarstvo priprema nacrt teksta zakona koji će radnoj grupi biti ponuđen na usaglašavanje i finalnu doradu, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara.

Tokom sastanka Lučić i Satler su razgovarali i o Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, kao i o preduzimanju aktivnosti na ispunjavanju prioriteta iz ovog dokumenta, koje su u nadležnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Lučić je istakao važnosti dalje podrške EU u sprovođenju Regionalnog stambenog programa u BiH uz obavezu BiH da u narednom periodu obezbijedi nenovčani doprinos projektu.

Dogovoreno je i da će se u narednom periodu snažnije raditi na promociji ovog veoma važnog projekta u BiH kada je riječ o zbrinjavanju interno raseljenih lica i izbjeglica iz BiH, navodi se u saopštenju.

Lučić je Satlera informisao i da su u toku aktivnosti na mapiranju potreba interno raseljenih lica i socijalno ugroženih kategorija stanovništva, koje bi do kraja 2021. godine trebale biti završene.

Sagovornici su se saglasili da je neophodno da BiH donese strateške dokumente u oblasti ljudskih prava i antidiskriminacije, dodaje se u saopštenju.