latinica  ћирилица
04/03/2021 |  17:00 ⇒ 18:21 | Autor: SRNA

VSTS: Imenovani nosioci pravosudnih funkcija u Srpskoj i FBiH

Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH imenovao je danas, drugog dana zasjedanja, više nosilaca pravosudnih funkcija u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.
Sjednica Visokog sudskog i tužilačkog savjeta - Foto: SRNA
Sjednica Visokog sudskog i tužilačkog savjetaFoto: SRNA

Na nivou Republike Srpske imenovani su Aid Hanušić na poziciju predsjednika Osnovnog suda u Bijeljini i Branka Malović za predsjednika Osnovnog suda na Sokocu.

Na nivou Federacije BiH imenovani su Zoran Krtalić na poziciju predsjednika Kantonalnog suda u Mostaru, Randžana Hadžibegović-Haračić na poziciju predsjednika Opštinskog suda u Bugojnu i Erol Husić na poziciju predsjednika Opštinskog suda u Cazinu.

U saopštenju VSTS-a se navodi da su pri donošenju odluke o imenovanju uzeti u obzir kriterijumi, poput stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata, stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri, sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obavljanje dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje.

- Pri imenovanju, VSTS BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjerna zastupljenost polova - navode iz Savjeta.

Novoimenovani predsjednici sudova stupiće na dužnost 22. marta.