latinica  ћирилица
04/03/2021 |  17:52 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Protest u Čelebićima zbog lošeg održavanja regionalnog puta (VIDEO)

Čelebićima kod Foče, protest! Mještani fočanskih mjesnih zajednica Zavait, Meštrevac i Čelebići ogorčeni su zbog lošeg održavanja regionalnog puta, koji ovaj dio Srpske povezuje sa Crnom Gorom. Nekada dobrim dijelom asfaltni, sada je uglavnom makadamski.
Protesti mještana u Foči - Foto: SRNA
Protesti mještana u FočiFoto: SRNA

Na regionalnom putu Foča - Zavait - Čelebići prema Pljevljima u susjednoj Crnoj Gori - rupa do rupe. Oprez i zbog klizišta.

Nekad asfaltni, koji se sada nazire samo u tragovima. Da se pređe četrdesetak kilometara do Čelebića potrebno je više od dva sata vožnje.

Mještani tvrde, glavni uzrok je nebriga, loše održavanje i kamioni pod teretom.

- U ovim krajevima snijegovi padaju i po metar i po. Ne čisti se, a i ako nekoga pošalju da očisti, lažu one koji su ih poslali da su očistili dobro. Ljudi ostaju zarobljni u ovakvim pustinjama - prića Nikola Pipović.

- Veliki problem je izvlačenje velike količine šume koja se iskorištava. Evo u ratu i do danas sve je teže. Dovode put u neprohodno stanje - navodi Darko Lečić.

U Odbrambeno-otadžbinskom ratu nazivan je "put spasa" – povezivao je Foču sa Crnom Gorom i Srbijom.

Mještani ogorčeni zbog višedecenijskih obećanja da će se problem riješiti. Žale se i na česte nestanke elekrtične energije.

Ističu, bez puta nema ni života. Boli ih što od od ekpsloatacije prirodnih bogatstava imaju samo glavobolje.

- Na ovom putu svaki dan ima jedan do da a i pet auta u kvaru. Ostaju i bez motora i točkova - dodaje Milomir Lečić.

Oglasili su se i iz Ministarstva saobraćaja i veza: "Navedena pitanja su u nadležnosti Puteva Srpske."

Iz Puteva Srpske odgovaraju da će nakon perioda zimskog održavanja putne mreže početi s krpljenjem udarnih rupa na asfaltnom dijelu, a na makadamskom dijelu - nasipnim materijalom.

Mještani odlučni.

- Tražimo od lokalnih vlasti i odbornika da se angažuju i kod ministra da se stvori plan asfaltiranja puta - kategoričan je Vukola Sekulović, predsjednik MZ Zavait.

Rok u kojem očekuju odgovor je mjesec dana.

Podsjetimo, Skupština opštine Foča je jednoglasno 2015.godine zatražila da se počne s rješevanjem problema na ovom putu. Osam godina prije potpisan je i sporazum o etapnom asfaltiranju. Asfalta nešto malo tek je stiglo 2018. godine.