latinica  ћирилица
04/03/2021 |  19:12 | Autor: SRNA

Zabranjena javna okupljanja sa više od 50, a privatna sa više od 10 osoba

U Republici Srpskoj se do 11. marta zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 50 osoba i sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica - svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi slični porodični skupovi, kao i rad fitnes centrima, zaključak je Republičkog štab za vanredne situacije poslije današnje sjednice.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

Na današnjoj vanrednoj sjednici donesen je zaključak o nizu zabrana na teritoriji Republike Srpske radi sprečavanja širenja virusa korona, koje će važiti do 11. marta, a počinju se primjenjivati danom donošenja.

Do 11. marta zabranjuje se organizacija i izvođenje muzike uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće.

Građani se obavezuju da u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku, da se pridržavaju zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra kako u zatvorenom tako i na otvorenom prostoru, te da se pridržavaju uputstava Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za boravak u zatvorenom prostoru, u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja.

Preporučuje se građanima da na otvorenom prostoru koriste zaštitne maske ukoliko nije moguće održavati fizičko rastojanje od dva metra, a u skladu sa uputstvom Instituta za korišćenje zaštitne maske na otvorenom prostoru.

Od obaveze nošenja zaštitne maske su izuzeta djeca mlađa od sedam godina,
lica sa invaliditetom i djeca sa smetnjama u razvoju, lica koja obavljaju fizičku sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata.

Ovim zaključkom obavezuju se pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima da usluge pružaju zaštićeni maskom, obavezno sprovode mjere dezinfekcije, obezbijede maske građanima koji koriste njihove usluge, a nemaju ih, pridržavaju se uputstava Instituta za organizovanje rada u zavisnosti od djelatnosti koju obavljaju.

Do 11. marta ograničava se radno vrijeme od 6.00 do 22.00 časa svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće bez obzira da li posluju samostalno ili u skviru drugih objekata u kojima se obavlja privredna djelatnost - benzinske pumpne stanice, objekti za smještaj i drugi.

Ograničava se radno vrijeme od 6.00 do 22.00 časa svim priređivačima igara na sreću - kladionice, automat klubovi, kazina, tombole i drugi.

Do 11. marta od 22.00 do 6.00 časova dragstori mogu raditi isključivo putem šalterske prodaje.

Ograničava se broj prisutnih osoba u ugostiteljskim objektima tako da se broj istih određuje u skladu sa važećim preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske s tim da se prisustvo na jednoj etaži ugostiteljskog objekta ograničava na maksimalno 50 posjetilaca.

Do 11. marta zabranjuju se organizovane rekreativne aktivnosti, trenažni prscesi i takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista svih uzrasta osim profesionalnih sportskih aktivnosti uključujući i trenažni proces istih.

Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost dužni su da uslove za obavljanje djelatnosti prilagode mjerama koje je propisao Institut za sprečavanje pojave i širenja kovida na radnom mjestu.

Subjekti koji pružaju usluge iz oblasti ugostiteljstva, umjetnosti i zabave - bioskopi, pozorišta, muzeji i drugi dužni su organizovati svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera od Instituta sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisanog fizičkog rastojanja, na ulazu u objekat postaviti obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu.

Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostorija u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja dužni su organizovati svoj rad sa građanima tako da na ulazu u službene prostorije ograniče broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama organa održavaju rastojanje u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz blagovremeno preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i omoguće rad šalter sale i matične službe uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu.

Pravnisubjekti kao i republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja treba da organizuju rad od kuće za radnike za poslove za koje je to moguće.

Nadzor nad sprovođenjem ovog zaključka sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, Republička uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave i Komunalna policija.

Јedinice lokalne samouprave obavezuju se da svoje akte usaglase sa ovim zaključkom, a u slučaju pogoršane epidemiološke situacije na svojoj teritoriji donesu restriktivnije mjere u odnosu na mjere utvrđene ovim zaključkom i o tome obavijeste Republički štab za vanredne situacije.

Nepoštovanje mjera zabrane biće sankcionisane u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Naredba o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite u Republici Srpskoj i Naredba o obaveznoj kontroli lica kojima je određena kućna izolacija zbog novog virusa korona u Republici Srpskoj primjenjuju se uz ovaj zaključak.

Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja, a njime prestaje da važi zaključak od 22. februara.