latinica  ћирилица
04/03/2021 |  21:32 ⇒ 21:33 | Autor: RTRS

Ćurić: Vladika Atanasije - simbol Hercegovine

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je večeras da je vladika Atanasije simbol Hercegovine i Srpske pravoslavne crkve, episkop koji uz svoj narod bio i u radosti i tuzi, pa i onda kada je trebalo čuvati ognjišta i opstanak srpskog naroda na ovim prostorima.
Mirko Ćurić - Foto: SRNA
Mirko ĆurićFoto: SRNA

Ćurić je istakao da se rijetko rađa čovjek kakav je bio vladika Atanasije i da svaki Hercegovac treba da se zahvali Bogu što je živio u vremenu kada i veliki vladika.

- Sa velikom tugom sam primio vijest da se naš preosvećeni vladika upokojio u Gospodu. Mi sada tugujemo, ali sam siguran da se nebesa raduju, da se raduje Carstvo nebesko jer im dolazi naš vladika - naveo je Ćurić.

On je istakao da je vladika Atanasije bio mnogo više od vladike, mnogo više od duhovnika i mnogo više od običnog čovjeka.

- Bio je ono što su propovijedila sveti apostoli, koji je u svemu vidio lik i promisao Božiju. Zavolio je Herceovinu kao svoju rodnu grudu, zavolio je svakog Hercegovca, posebno djecu jer je i on, osim što je bio pastir, sve vrijeme bio zapravo dijete - rekao je Ćurić.

Prema njegovim riječima, istorija će svjedočiti o vladici Atanasiju kao velikom duhovniku i još većem teologu, kao nekome ko je ostavio neizbrisiv pečat i koji će zauvijek ostati u srcima vjernika.

Iskrene izraze saučešća uputio je Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj i vjernom pravoslavnom narodu.

Umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije preminuo je večeras u Bolnici Trebinje u koju je primljen krajem februara nakon što je testiran na prisustvo virusa korona i ispoljio izvjesne simptome bolesti.