latinica  ћирилица
04/03/2021 |  22:25 | Autor: SRNA

Lavrov: Tvrda antiruska politika, neutemeljeni napadi na Moskvu

London se neprekidno drži krute antiruske linije i nastavlja sa neutemeljenim napadima na Moskvu, zbog kojih su bilateralni odnosi spali na najniži nivo, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov (foto: @MID_RF) - Foto: Twitter
Sergej Lavrov (foto: @MID_RF)Foto: Twitter

- Tokom proteklih nekoliko godina, britanska vlada se drži čvrsto utvrđene antiruske politike, praćene stalnim pritiskom sankcija - rekao je Lavrov u intervjuu za časopis "Ruskaja misl".

Lavrov je istakao da bez obzira na članstvo u EU, britanske vlasti neprekidno preduzimaju apsolutno neopravdane napade na Rusiju, koristeći tvrdu antirusku retoriku.

- Kao rezultat toga, bilateralnoj interakciji je uglavnom došao kraj, povjerenje je izgubljeno, dok je stepen odnosa na tački smrzavanja - precizirao je Lavrov.

Lavrov je ponovio da je Britanija nakon Bregzita uvela tri puta sankcije ruskim zvaničnicima i organizacijama.

U međuvremenu, dodao je, Moskva na Bregzit gleda kao na unutrašnju stvar Ujedinjenog Kraljevstva i EU.

- Međutim, naravno, pažljivo pratimo uspostavljanje daljih parametara saradnje između Velike Britanije i EU, uticaj ovog procesa na saradnju Brisela i Londona sa drugim međunarodnim partnerima, između ostalog i sa našom zemljom - rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao da se u ovom drugom slučaju može sa sigurnošću reći da Bregzit nije postao faktor koji podstiče britanske vlasti da normalizuju međudržavni dijalog sa Rusijom.

Velika Britanija napustila je EU 1. februara 2020, a prelazni period okončan je 1. januara 2021. godine, podsjeća TASS.