latinica  ћирилица
05/03/2021 |  08:22 ⇒ 08:23 | Autor: SRNA

Rajčević: Apelacija Bošnjaka politikantska

Apelacija bošnjačkih delegata u Vijeću naroda Republike Srpske, kojom je zatražena ocjena ustavnosti dijela Zakona o obezbjeđivanju kvaliteta u visokom obrazovanju, je politikantska i pokušaj je dovođenja u pitanje same nadležnosti Srpske u ovoj oblasti, ocijenio je ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević.
Srđan Rajčević - Foto: SRNA
Srđan RajčevićFoto: SRNA

On je rekao da je vrlo simptomatično da bošnjački poslanici u samoj zakonodavnoj proceduri prilikom donošenja Zakona nisu ulagali nikakve amandmane.

- To govori u prilog nastojanju da se uspostavi jedna praksa po kojoj se delegati za sva pitanja obraćaju Ustavnom sudu BiH, uzdajući se u provjerene metode više političkog, a manje pravnog odlučivanja - naveo je Rajčević za Glas Srpske.

Delegatima je, ističe ministar, sporna sama uloga Agencije za visoko obrazovanje Srpske, koja je definisana kroz deset članova, koje žele osporiti ovim zahtjevom.

- To znači da se u pitanje dovodi sama nadležnosti Republike Srpske da se bavi osiguranjem kvaliteta na našim visokoškolskim ustanovama - istakao je Rajčević.

On kaže da u prilog činjenici da je riječ o politički instruisanom zahtjevu govori i to da je osmi delegat iz reda Bošnjaka o ovoj apelaciji saznao od ministra na društvenim mrežama.

- Ukoliko bi Ustavni sud BiH stavio van snage navedene članove, jasno se iskazuje namjera protivpravnog otimanja izvornih ustavnih nadležnosti Srpske. Politika ponovo preuzima primat nad pravom, ali u takvim uslovima borićemo se do posljednjeg atoma snage i koristiti sva pravna sredstva koja su nam na raspolaganju u odbrani naših nacionalnih interesa - istakao je Rajčević.