latinica  ћирилица
05/03/2021 |  08:23 ⇒ 08:24 | Autor: TANЈUG

Novi Zeland: Smanjen stepen upozorenja na cunami (VIDEO)

Vlasti Novog Zelanda smanjile su stepen upozorenja za cunami koje je izdato nakon trećeg snažnog zemljotresa s epicentrom nedaleko od Kermadeka.
Evakuacija stanovništva Novog Zelanda (Foto: Mike Dinsdale/New Zealand Herald via AP) -
Evakuacija stanovništva Novog Zelanda (Foto: Mike Dinsdale/New Zealand Herald via AP)

Agencija navodi da je u pojedinim gradovima zavladala panika dok su stotine ljudi pokušavale da dođu do nekih viših mjesta zbog upozorenja na cunami, ali su juče popodne vlasti saopštile da su najveći talasi prošli, a stanovnicima je rečeno da mogu da se vrate kućama, uz upozorenje da se drže podalje od plaža.

Vladina agencija za Geološka istraživanja Јužne Australije (GSSA) saopštila je da je otprilike 25 manjih potresa jačine 5,0 i više registrovano nakon snažnog zemljotresa u blizini obala ostrva Kermadek, prenosi Tass.

Ranije je novozelandska Nacionalna agencija za upravljanje vanrednim situacijama saopštila da je treći zemljotres koji je pogodio to područje u petak ujutru bio jačine 8,1 stepena, a stanovnici nekih područja primili su hitna upozorenja na svoje telefone s pozivom da odmah napuste svoje domove dok su se oglašavale sirene za opasnost od cunamija.

Јužnopacifički arhipelazi Nova Kaledonija i Vanuatu takođe su upozoreni da se pripreme za opasne talase.