latinica  ћирилица
05/03/2021 |  12:52 ⇒ 16:20 | Autor: RTRS

Vjernici se opraštaju od vladike Atanasija (FOTO/VIDEO)

Vjernici u Hercegovini opraštaju se od umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Atanasija koji je juče preminuo od posljedica virusa korona.
Pomen episkopu Atanasiju (Foto: eparhija-zahumskohercegovacka.com) -
Pomen episkopu Atanasiju (Foto: eparhija-zahumskohercegovacka.com)

U sabornom hramu Svetog Preobraženja u Trebinju jutros je služena Sveta božanstvena liturgija, a vjernici dolaze na poklonjenje pred odrom vladike Atanasije.

U tišini i sa velikim poštovanjem vjerni narod Hercegovine dolazi na poklonjenje svom velikom duhovniku i učitelju, vladiki koji je na tron Svetoga Vasilija i u ovaj kraj došao kao blagoslov, u sred rata, onda kada je to bilo najpotrebnije.

Foto: eparhija-zahumskohercegovacka.com

Episkop strogih riječi i mekog srca vodio je, radio, gradio, bio uvijek tamo gdje je narodu trebala utjeha, podrška, pomoć. Za zemaljskog života vladika Atanasije imao je dvije ishodišne tačke svog djelovanja - odbranu Kosmeta, koje je za njega alfa i omega srpskog opstanka i bitisanja, i onu drugu - djecu, koju je neizmjerno volio, okupljao, za njih radio i stvarao.

Od svog vladike i učitelja opraštaju se i sveštenici zahumsko-hercegovačke eprahije.

Vladika Atanasije bio je na episkopskom tronu zahumsko-hercegovačke eparhije svega sedam godina, prije nego što je iz zdravstvenih razloga zatražio razrješenje od arhipastirskih dužnosti, ali je trag koji je ostavio za sobom neizmjeran, a cijela pravoslavna crkva će vjerovatno tek u budućnosti sagledati veličinu i značaj njegovog ukupnog podviga.

Foto: eparhija-zahumskohercegovacka.com

Vladika Atanasije biće sahranjen sutra u manastiru Tvrdoš.

U Hercegovini je proglašena dvodnevna žalost.

Telegrame saučešća uputili su predsjednica Srpske Željka Cvijanović, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i premijer Radovan Višković.