latinica  ћирилица
05/03/2021 |  13:00 ⇒ 13:05 | Autor: SRNA

Pogoršana situacija u FBiH, Vlada kreće u nabavku vakcina

Epidemiološka situacija je pogoršana i Vlada Federacije BiH će krenuti u nabavku vakcina protiv virusa korona jer BiH nije ispunila svoju ulogu, zaključeno je danas na sastanku federalnog premijera Fadila Novalić i predstavnika institucija iz oblasti zdravstva, na kojem je raspravljano o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i mogućnostima nabavke vakcina.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Na sastanku je zaključeno da je situacija pogoršana i da će očito biti potrebne nove mjere, ali nije navedeno o kojim mjerama je riječ.

Na sastanku je dogovoreno da se formira posebno tijelo za nabavku vakcina.

Novalić je rekao da FBiH počinje sprovoditi nabavku vakcine nakon što je BiH rekla da ne može zadovoljiti njihove, te dodao da će danas Vladi FBiH biti predloženo da direktno sama nabavi vakcine.

Mirsad Kacila, koji je govorio u ime Odbora za zdravstvo pri federalnom Parlamentu, rekao je da je alarmantno stanje u Sarajevu, gdje raste broj zaraženih.

- Kapaciteti bolnica se pune, pacijenti leže po hodnicima, a očekuje se eksponencijalni rast broja pacijenata. Mora postojati adekvatna reakcija svih nivoa vlasti kada je riječ o mjerama - rekao je Kacila i naglasio da se pojavljuju novi sojevi virusa i da je neophodno reagovati.

Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez rekao je da je situacija dramatična, te da se trenutna epidemiološka situacija ne može povezati sa procesom vakcinacije.

- Nažalost, državni organi su zakazali jer nisu odgovorili procesno, ni diplomatski, da građanima omoguće vakcine - rekao je Čerkez.

Čerkez je istakao da je važno da ne bude oklijevanja kod donošenja mjera, jer će doći do situacije da pacijente neće moći unijeti u bolnice.

- Već danas je situacija haotična ako prođete gradom i vidite redove ispred domova zdravlja. Zahtjevali smo da svi kantoni povećaju testiranja. Situacija se dramatično pogoršava i idemo ka kulminaciji - upozorio je Čerkez.

On je upozorio ugostitelje, posebno pred dolazeći 8. mart, da nikakva slavlja ne smiju biti organizovana jer će onda uslijediti lokdaun.