latinica  ћирилица
05/03/2021 |  13:03 ⇒ 13:04 | Autor: SRNA

Đokić očekuje da Ustavni sud BiH neće blokirati ekonomski razvoj

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić očekuje da Ustavni sud BiH neće blokirati projekat izgradnje Hidroelektrana Gornja Drina i da će donijeti odluku koja neće blokirati ekonomski razvoj i BiH.
Petar Đokić - Foto: SRNA
Petar ĐokićFoto: SRNA

Đokić je podsjetio da niko nije stvarao problem oko tog projekta kada je za njega bio zainteresovan i njemački RVI, ali kada je rečeno da su elektroprivrede Srbije i Republike Srpske spremne da zajedno grade ovaj projekat, počeo se stvarati problem.

- Mislim da je ovdje veći naglasak na problemu zato što je to Srbija, a nije neka druga država - ocijenio je Đokić poslije sastanka sa ministrom rudarstva i energetike Srbije Zoranom Mihajlović u Beogradu.

On je rekao da postoji inicijativa grupe poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH koji su pokrenuli postupak pred Ustavnim sudom BiH, osporavajući Republici Srpskoj pravo da dodjeli koncesiju za izgradnju hidroelektrana Gornja Drina.

Đokić je pojasnio da oni smatraju da je to trebalo da radi Komisija za koncesije BiH, koja od osnivanja do danas nikada nije dodijelila nijednu koncesiju.

- Potpuno smo poštovali propise kojima je uređena koncesiona oblast zato što se lokacija hidroelektrana Gornja Drina, Buk-Bijela, Foča i Paunci, nalazi unutar teritorije Republike Srpske koja je, prema Zakonu o koncesiji, nadležna da vrši dodjelu koncesija za bilo koju aktivnost na njenoj teritoriji - rekao je Đokić.

On je ukazao da se time ne čini ništa korisno za saradnju u regionu i ukazao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić donacijom vakcina pokazao kako se može sarađivati i pružiti ruka uprkos svim problemima i teškoćama.

- Ništa nije toliko teško da se ne može prevazići. Zato očekujem da će i Ustavni sud BiH pravično odlučivati i donijeti odluku koja neće blokirati ovaj projekat jer to nije samo pitanje interesa Srbije i Republike Srpske, nego ima daleko širu ekonomsku i svaku drugu vrijednost kada se ovaj projekat realizuje - rekao je Đokić.

On je poručio da u Republici Srpskoj nikada neće biti ljubomorni kada se u Federaciji BiH pojavljuje neki partner iz bilo koje države i uvijek će pružiti podršku.

Đokić je podsjetio da Republika Srpska nikada nije sporila koncesiju na rijeci Bosni za HE Vranduk iako je rijeka Bosna zajednička i naglasio da područje u kojem su planirane hidroelektrane na Drini nije granično.