latinica  ћирилица
05/03/2021 |  13:10 | Autor: B92

Bolnice imaju plan samo za vikend

Završen je sastanak ljekara kovid-bolnica sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarem.
Infektivna klinika u Beogradu (Foto: V. Živojinović / RAS Srbija) -
Infektivna klinika u Beogradu (Foto: V. Živojinović / RAS Srbija)

Nakon sastanka je rečeno, da se epidemija virusa korona u Srbiji ponovo zahuktava.

- Mi smo sada u problemu, jer je veći broj primljenih nego otpuštenih pacijenata i jako brzo ćemo iscrpiti sve kapacitete. Broj zaraženih se širi kao lepeza - istakla je Ivana Milošević, zamjenica direktora Infektivne klinike.

- Danas smo se dogovorili da se pacijenti upućuju, prije svega, u kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu. Računamo i na KBC Zemun i kliniku "Dragiša Mišović", kao i na Infektivnu, koja radi 24 sata i nadamo se da nećemo morati opet u kovid sistem da vraćamo Zvezdaru i Bežanijsku kosu, jer moramo voditi računa i o pacijentima koji nemaju kovid-19 - rekla je Miloševićeva.

Ona je navela da je situacija takva da se ne treba iznenaditi da neko od pacijenata bude hospitalizovan i van Beograda, jer se veći broj bolesnika prima u bolnice, nego što se otpušta.

- Situacija je toliko dramatična da ne možemo da pravimo planove na duže straze i ovo važi samo za vikend - istakla je ona.

- Batajnica ima kapacitete za prijem bolesnika, ali ni to nije bezgranično. Sada je tamo oko 750 pacijenata, a kapacitet je 900 - napominje Miloševićeva.

Ona je posebno ukazala da isti ljudi rade taj posao već godinu dana, i da nije samo pitanje otvoriti dopunske kapacitete, jer u njima treba neko i da radi.

Zato je apelovala na sve građane u ime svih zdravstvenih radnika koji godinu dana rade svoj posao, da se strpe i iskoriste privilegiju što Srbija ima četiri vakcine, jer je to jedini put ka normalnom životu.

- Nemojte da izgubimo šansu da se vratimo u relativno normalan život, što prije. Moramo da se pridržavamo mjera, koje se nisu dovoljno poštovale, posebno poslije prijema prve doze. Vakcina nije čarobni štapić, ona nas štiti, ali potrebne su bar dvije nedjelje poslije druge doze da bismo bili sigurni - istakla je ona.