latinica  ћирилица
05/03/2021 |  13:14 ⇒ 13:21 | Autor: SRNA

Efikasnost sudova biće unapređena

Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je danas u Banjaluci da će odredbe Zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku unaprijediti efikasnost sudova, što će biti na dobrobit građana u Srpskoj.
Okrugli sto o Zakonu o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku - Foto: SRNA
Okrugli sto o Zakonu o zaštiti prava na suđenje u razumnom rokuFoto: SRNA

- Republika Srpska je prva u BiH usvojila ovakvo zakonsko rješenje. Kada je riječ o postupanju sudova, građanima je od izuzetnog značaja da na vrijeme i u skladu sa rokovima dobiju odluku - rekao je Kasipović na okruglom stolu o značaju i primjeni navedenog zakona.

On je izrazio uvjerenje da će i ostali nivoi vlasti u BiH usvojiti zakonska rješenja o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku.

Predsjednik Ustavnog suda BiH Zlatko Knežević istakao je da je značajno što su Vlada i Ministarstvo pravde Republike Srpske energično krenuli u reformu sistema i utvrdili Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku.

- Ovim je uspostavljen evropski standard u obavezi javne vlasti. Brčko distrikt je usvojio sličan zakon, Savjet ministara je usvojio nacrt zakonskog rješenja, a Federacija BiH je u postupku usvajanja - rekao je Knežević.

Učesnicima je prezentovan vodič - suđenje u razumnom roku, u kojem se analizira primjena ovog prava, kao i stanje u BiH, a namijenjen je sudijama, tužiocima, advokatima, pravobraniocima i akademskim istraživačima, ali i novinarima, te nevladinim organizacijama koje prate rad pravosudnog sistema.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici Narodne skupštine Srpske, ministri pravde svih nivoa vlasti u BiH, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Halil Lagumdžija i predstavnici pravosudnih institucija u Srpskoj i BiH.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku Republike Srpske, koji je stupio na snagu 1. januara kao moguće rješenje za dugotrajne postupke pred sudovima.