latinica  ћирилица
05/03/2021 |  13:16 ⇒ 13:39 | Autor: SRNA

Pašalić u Mrkonjić Gradu: Vidljiv razvoj poljoprivrede

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je danas da je u Mrkonjić Gradu vidljiv napredak u poljoprivrednoj proizvodnji, što se najbolje vidi po značajnom rastu podsticaja koji se godišnje uplaćuju poljoprivrednim proizvođačima.
Pašalić u Mrkonjić Gradu - Foto: SRNA
Pašalić u Mrkonjić GraduFoto: SRNA

Pašalić je nakon današnje posjete Mrkonjić Gradu rekao da je u ovu opštinu dosta novca uloženo kroz redovne podsticaje i kroz projekte sa Međunarodnim fondom za razvoj poljoprivrede.

Ministar je sa načelnikom ove opštine Draganom Vođevićem i njegovim saradnicima danas razgovarao o poljoprivredi, šumarstvu i o vodoprivredi, zatim komunalnim potrebama, odnosno uređenju izletišta i gradske deponije.

Najavljeno je da će novi sastanak o ovim pitanjima biti organizovan već naredne sedmice u prostorijama Ministarstva.

- U oblasti vodoprivrede najveći problem je korito Crne rijeke u selu Bjelajce, te otpad koji se nagomilava u ušću te rijeke. Naši stručnjaci i stručnjaci iz opštine Mrkonjić Grad će da izađu na teren i da procijene kako je najbolje riješiti taj problem - naglasio je Pašalić.

On je izrazio zadovoljstvo što će u Mrkonjić Gradu početi sa radom sirara, što je takođe podržao IFAD.

- Podržavaćemo i lokalne pčelare. Nisu samo podsticaji važni za unapređenje poljoprivrede, nego obezbijediti i dobru mehanizaciju. Dosta smo sredstava uložili i za nabavku mehanizacije i nastavićemo u tom pravcu - naglasio je Pašalić.

Vođević je zahvalio Pašaliću i njegovim pomoćnicima za posjetu, te naglasio da se razgovaralo o velikom broju tema koje su važne za građane.

- Dogovorili smo niz sastanaka i pregovora, a sada je najvažnije da naše građane, koji se bave nekom od djelatnosti koje obuhvata ovo ministarstvo, uputimo na prave adrese, te da ih ohrabrimo da se registruju i apliciraju za razne projekte i podsticaje - rekao je Vođević.

On ističe da je opština u svom budžetu ove godine planirala 450.000 KM za podsticaj razvoja privrede i poljoprivrede preko Agencije za privredni razvoj.

- Nadamo se uspješnoj saradnji i da ćemo sve korisne savjete koje su nam uputili ministar i pomoćnici da primijenimo u praksi - zaključio je Vođević.