latinica  ћирилица
05/03/2021 |  13:44 ⇒ 13:56 | Autor: SRNA

Pahor: Proširenje EU na zapadni Balkan ultimativno i geopolitičko pitanje

Predsjednik Slovenije Borut Pahor izjavio je danas u Sarajevu da je proširenje EU na zapadni Balkan ultimativno i geopolitičko pitanje, koje je veoma značajno za mir i bezbjednost naroda Balkana, ali i država EU.

- Mislim da se u tom slučaju EU širi na zahtjevno područje koje je puno otvorenih pitanja, međutim, čini mi se da bi ta odluka koja će biti donesena u budućnosti, u nekom primjerenom času, dovela do ispunjenja cilja svih država EU - priključenja zemalja Balkana - rekao je Pahor nakon susreta sa srpskim članom i predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i članovima Predsjedništva Željkom Komšićem i Šefikom DŽaferovićem.

Pahor je izrazio očekivanje da će na taj način biti obezbijeđen zajednički interes stabilnosti i bezbjednosti kompletne EU.

- Kao jedan od vođa države iz EU razumijem da postoji umor zbog proširenja i od mnogih pitanja kojima se bavi EU. U međuvremenu, izgubili smo važnu članicu Veliku Britaniju tokom Bregzita. Neka strateška odluka o bržem uključivanju kompletnog zapadnog Balkana veoma je važna i za EU i za zemlje u regionu - naveo je Pahor.

Prema njegovim riječima, odnosi sa Rusijom, Turskom i čitavim geopolitičkim okruženjem takođe su bitna pitanja, kao i problem epidemije virusa korona i posljedice na ekonomije svih država.

- Ovo je moja prva posjeta inostranstvu u vrijeme pandemije virusa korona, koju sam iskoristio za prijateljski razgovor sa članovim Predsjedništva BiH. U centru pažnje bio je razgovor o samitu Brdo-Brioni, koji bi trebalo da bude održan u Ljubljani krajem marta ili početkom aprila, ukoliko to budu dozvoljavale epidemiološke mjere - rekao je predsjednik Slovenije.

Pahor je istakao da će se potruditi da na samitu bude otvorena rasprava na kojoj će lideri država prvi put shvatiti da su sami odgovorni za vođenje svojih država i da su kao i susjedi odgovorni za dobre međusobne odnose i da su dužni pomagati jedni drugima.

- Mi moramo razumijevati razlike, ali se moramo truditi da ih prevazilazimo, na miran i bezbjedan način - kaže on.

Pahor je danas posjetio i vojnike Slovenačke vojske u vojnoj bazi Butmir, koji djeluje pri operaciji Eufora "Altea" u NATO štabu Sarajevo.

U pratnji predsjednika Slovenije bio je i ministar odbrane Matej Tonin.