latinica  ћирилица
05/03/2021 |  14:08 ⇒ 14:14 | Autor: SRNA

Petričević: Povećanje izvoza ohrabrenje za Srpsku

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da su ohrabrujući podaci o povećanju izvoza kada je riječ o firmama iz prerađivačke industrije Srpske u prošloj godini, te je naglasio da je veoma značajno da se taj trend nastavi.
Petričević u posjeti Drvnoj galanteriji Milinković - Foto: SRNA
Petričević u posjeti Drvnoj galanteriji MilinkovićFoto: SRNA

- Oporavak privrede u dobroj mjeri će zavisiti od epidemiološke situacije i pozivam privrednike i radnike da se pridržavaju propisanih mjera zaštite kako bismo očuvali privredne subjekte - rekao je Petričević u Banjaluci nakon posjete Drvnoj galanteriji Milinković.

Prema njegovim riječima, veoma je značajno održati nivo proizvodnje i izvoz, prije svega iz sfere prerađivačke industrije, jer ona najvećim dijelom učestvuje u bruto društvenom proizvodu i zapošljava najveći broj radnika u Srpskoj.

- Vlada i resorno ministarstvo, kroz Zakon o podsticajima u privredi Srpske za povećanje plata zaposlenih, nastoji da pomogne privredi kako bi se održao, prije svega broj radnika u tim firmama, a, sa druge strane, da imamo i zadovoljnije radnike kroz povećanje njihovih primanja - naveo je Petričević.

On naglašava da je Ministarstvo podržalo kompaniju Milinković putem raznih projekata, prije svega kroz nabavku novih tehnologija.

- Cilj je da se u saradnji sa socijalnim partnerima-Privrednom komorom, Unijom udruženja poslodavaca i privrednicina dođe do što boljih rješenja koji će biti od pomoći privredi Srpske - rekao je Petričević.

On navodi da je jedna od mjera Vlade Srpske na ublažavanju posljedica pandemije virusa korona i program Garantnog fonda, koji ima za cilj da pomogne privrednicima da dođu do kreditnih sredstava kako bi održali likvidnost i eventualno proširivali djelatnost.

- Do 31. decembra putem Garantnog fonda plasirani su krediti za nešto više od 100 privrednih subjekata u visini od 10 miliona KM, koji su pokriveni garancijom ovog fonda sa sedam miliona KM - podsjetio je Petričević.

On je naglasio da je došlo i do određenih korekcija uslova plasmana kredita, koji će biti u korist privrednika.

- Došlo je do produžetka roka otplate na sedam godina, grejs period je od tri do 12 mjeseci. Omogućili smo da i mikro privredni subjekti dođu do značajnijih sredstava kako bi došli do neophodnih sredstava koja su im neophodna za održanje poslovanja, pa je limit podignut na 50.000 KM - naveo je on.

Vlasnik firme Milinković, Nenad Milinković, rekao je da je prošla godina za ovu kompaniju, iako ju je obilježila pandemija virusa korona, bila jedna od najboljih u poslovnom smislu.

On je naveo da su Vlada Srpske i Ministarstvo privrede i preduzetništva lani pomogli ovoj firmi kada je riječ o nabavci nove opreme, te da na taj način "imaju vjetar u leđa" što znači sigurnost za firmu, rukovodstvo i njene zaposlene.

Milinković podsjeća da njegova firma više od polovine svojih proizvoda izvozi na tržište Zapada, a trenutno imaju posla unaprijed za dva do pet mjeseci.

Drvna galanterija Milinković osnovana je krajem devedesetih godina, a zapošljava 25 do 30 radnika. Radi pločasti namještaj, opremanje enterijera, građevinsku stolariju i drugo.

Direktor Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je da Komora ima izuzetno dobru saradnju sa Ministarstvom privrede i preduzetništva.

On je naveo da je u sektoru proizvodnje namještaja u prva dva mjeseca izvoz povećan sa 16,5 miliona KM na 19 miliona KM, što daje optimizam da će privredna društva izvozno orijentisana imati uspješnu godinu.