latinica  ћирилица
05/03/2021 |  14:55 ⇒ 14:56 | Autor: SRNA

Institut Gamaleja: Virus na površinama živi od dva do šest časova

Grupa ruskih naučnika, predvođena glavnim istraživačem ruskog Istraživačkog instituta "Gamaleja" Vladimirom Gusčinom, ustanovila je da virus SARS-KoV-2 prestaje da živi nakon dva do šest časova.
Virus - ilustracija (foto: NIAID/Flickr.com ) -
Virus - ilustracija (foto: NIAID/Flickr.com )

Oni su sproveli istraživanje o mogućnosti preživljavanja čestica virusa na raznim površinama, a rezultate su objavili na stranici "Bioreksvir".

- Naše istraživanje pokazuje da čestice virusa korona mogu da ostanu na mnogim materijalima i do nekoliko desetina časova. Međutim, prisustvo samog virusa ne znači da je određena površina opasna za ljude niti da može da bude izvor infekcije - ističu naučnici.

Naučnici su testirali površine od pet različitih materijala: keramike, metala, drveta, tkanine i plastike. Virus i materijali nalazili su se u jednakim laboratorijskim uslovima, prenio je TASS.

Posmatranjem se došlo do zaključka da održavanje virusa u životu zavisi od materijala i od vremena koji su tragovi virusne ribonukleinske kiseline /RNK/ proveli izvan svoje ćelijske kulture.

Generalno, svi viralni primjerci, osim primjerka na keramici, prestali su da žive nakon dva časa. To se najbrže dogodilo na tkanini i plastici, dok je virus na keramici izgubio zaraznost nakon šest časova.

Prema riječima naučnika, rezultati istraživanja pokazali su da prisustvo viralne RNK na površinama ne znači nužno da je površina zarazna na dodir.

Naučnici dodaju da dobijene rezultate treba uzeti u obzir prilikom planiranja daljeg razvoja pandemije i preventivnih mjera.