latinica  ћирилица
05/03/2021 |  16:16 ⇒ 22:37 | Autor: RTRS

Hercegovina se oprašta od vladike Atanasija (VIDEO)

U Hercegovini dvodnevna žalost.
Pomen episkopu Atanasiju (Foto: eparhija-zahumskohercegovacka.com) -
Pomen episkopu Atanasiju (Foto: eparhija-zahumskohercegovacka.com)

Vjernici se opraštaju od vladike Atanasije, umirovljenog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog, koji je juče u Trebinju preminuo od posljedica zaraze virusom korona.

Vladika Atanasije slovio je za jednog od najznačajnijih teologa u pravoslavnom svijetu.



U tišini i s velikim poštovanjem vjerni narod Hercegovine dolazi na poklonjenje svom velikom duhovniku i učitelju, vladiki koji je na tron Svetoga Vasilija i u ovaj kraj došao kao blagoslov, u sred rata, onda kada je to bilo najpotrebnije.

Narod hercegovački jednoglasan o ocjeni da je upokojeni vladika bio veliki čovjek i duhovnik, jedan od onih koji su mogli da božiju njivi zaoru dublje od ostalih, te da je njegov odlazak veliki gubitak i za crkvu i za narod.

Od svog vladike i učitelja opraštaju se i sveštenici zahumsko-hercegovačke eparhije.

- Nisam nikada upoznao nijednog čovjeka koji je toliko volio svoj narod kao vladika Atanasije - istakao je protojerej Dražen Tupanjanin.

- Neka nam bude utjeha sve što smo doživjeli sa njim - riječi su vladike Grigorija, episkopa dizeldorfskog i njemačkog.

Za zemaljskog života vladika Atanasije imao je dvije ishodišne tačke svog djelovanja: odbranu Kosova i djecu koju je neizmjerno volio.

Episkop strogih riječi i mekog srca vodio je, radio, gradio, bio uvijek tamo gdje je narodu trebala utjeha, podrška, pomoć.

Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja, ističe da je vladika i u radosti i tuzi bio uz narod i da je njegov odlazak veliki gubitak.

Vladika Atanasije bio je na tronu zahumsko-hercegovačke eparhije svega sedam godina, ali je ostavio neizbrisiv trag, a cijela pravoslavna crkva izgubila je jednog od najvećih duhovnika i teologa.

Biće sahranjen sutra u manastiru Tvrdoš.